Corina Cretu cere Comisiei Europene sa-si eficientizeze interventia diplomatica si umanitara in Siria

de Otilia Muresan

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene sa intervina energic pentru evitarea izbucnirii unui razboi intre Turcia si Siria si pentru ameliorarea crizei umanitare care afecteaza un milion de civili sirieni in pragul iernii.

In interpelarea adresata Comisiei Europene, Corina Cretu a solicitat acesteia sa intreprinda demersuri pentru a determina partile din conflictul sirian sa respecte legislatia internationala in materie de razboi si sa permita accesul personalului umanitar la civilii in suferinta. De asemenea, vicepresedintele socialist a pledat pentru adaptarea strategiei de actiune umanitara a UE in teatrele de razboi urban, astfel incat interventiile pentru ajutorul de urgenta sa fie cat mai eficiente.

“Conflictul sirian cunoaste, de peste o saptamana, cea mai grava escaladare transfrontaliera. Am ajuns sa vorbim mai putin despre masacrarea civililor sirieni si tot mai mult despre spectrul unui razboi regional, din cauza riscului major de contagiune. Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai ferm si mai eficient pentru a preveni o degenerare a situatiei in vecinatatea sa”, se arata in interpelarea vicepresedintelui Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare.

Totodata, europarlamentarul roman a atras atentia asupra crizei umanitare in curs de agravare o data cu venirea iernii. “Peste 30.000 de sirieni, din care doua treimi sunt civili, au murit in cele 18 luni ale conflictului civil. Bilantul zilnic al confruntarilor este intr-o crestere ingrijoratoare, ajungandu-se la recordul tragic de peste 300 de morti in confruntari violente, in cursul unei singure zile. Efectele amplificarii infruntarilor risca sa fie agravate de venirea iernii. Vremea nefavorabila va ingreuna si mai mult misiunea atat de riscanta a organizatiilor umanitare. Accesul acestora la populatia civila care are nevoie urgenta de ajutor medical si de hrana este extrem de dificil din cauza luptelor de guerila urbana”, a subliniat Corina Cretu.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.