Boris Berezovski trăia de mult timp în exil în Marea Britanie, fugind din Rusia, unde era cunoscut ca oponent al lui Putin și o figură importantă a opoziției, pe care a și dorit să o conducă.
Berezovski a fost profesor de matematică, care în anii 90 a făcut o avere impresionantă și care datorită influenței sale asupra deciziilor luate la Kremlin a fost considerat un Rasputin al Rusiei post-sovietice, fiind un maestru al intrigilor politice și al sforilor trase în domeniul economic.
Spre deosebire de ceilalți oligarhi ruși, Berezovski nu a făcut avere prin acapararea de fabrici de stat și câmpuri petroliere ci prin companiile sale a controlat finanțele firmelor de stat, din care a direcționat fonduri substanțiale către conturile proprii.
Cea mai mare victimă a acțiunilor sale a fost societatea de stat AvtoVaz, pe care acesta cu asociații săi – așa a decis un tribunal rus – au prejudiciat-o prin furtul a 5.500 de automobile Lada. A reuși totodată să intre în posesia veniturilor companiei de stat Aeroflot și a veniturilor obținute din reclame de către televiziunea de stat.
Berezovski a fost cel care la sfârșitul mandatului de președinte al lui Elțîn, l-a propulsat pe Vladimir Putin din postura de ofițer obscur al FSB în președinte al Federației Ruse. Operațiune pentru care a fost numit “tata Carlo”, după numele celui care a creat păpușa numită Pinochio. Însă Pinochio-Putin s-a întors împotriva creatorului său și de aici lungul șir de neplăceri pentru cel care o dată conducea din umbră destinele Rusiei.
Din averea sa nu a mai rămas mare lucru. I-a fost distrusă de despăgubirile pentru fostele soții și de procesul pierdut cu Roman Abramovici, tot oligarh, însă apropiat al lui Putin.
Foto : lefigaro.fr