Guvernul a găsit firma care să îi ajute să privatizeze Poşta

de Otilia Muresan

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și consorțiul format din KPMG România și Țuca Zbârcea și Asociații au semnat contractul privind acordarea de servicii specializate de consultanță în procesul de privatizare al Poștei Române. Contractul se va derula până la finele acestui an, conform calendarului agreat cu Fondul Monetar Internațional.

Consultantul desemnat va asista MCSI pentru realizarea obiectivelor procesului de privatizare și va acorda consultanță privind planificarea și realizarea privatizării. Principalele etape care urmează să se desfășoare au în vedere analiza cadrului legislativ, reglementativ și de privatizare, evaluarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) și propunerea strategiei de privatizare. Totodată, consorțiul format din KPMG România și Țuca Zbârcea și Asociații se va ocupa de pregătirea tuturor demersurilor de atragere a investitorului strategic, de derularea etapelor de selecție a investitorului agreat și încheierea tuturor acordurilor necesare finalizării procesului cu investitorul strategic selectat.

“Am finalizat a doua etapă în derularea procesului de privatizare și urmează o perioadă plină de pregătiri, întâlniri, negocieri. Ne-am propus să încheiem demersurile de privatizare la finele acestui an. Există deja investitori, inclusiv administrații poștale internaționale, care s-au arătat interesate de a investi în Poșta Română” a declarat Dan Nica, ministrul Comunicațiilor.

Între 24 și 27 septembrie 2012, s-au purtat discuțiile de negociere a contractului între Comisia de Evaluare și Selecție a Consultantului și reprezentanții consultantului selectat. Aceasta după ce, cu câteva zile înainte, pe 21 septembrie, Comisia anunțase că, în urma evaluărilor, cel mai mare punctaj a fost obținut de KPMG România și Țuca Zbârcea și Asociații. Cea de-a doua companie care a depus o ofertă în vederea obținerea serviciilor de consultanță pentru privatizarea CNPR a fost Pricewaterhouse Coopers.

Lansarea procedurii de achiziție de servicii de consultanță s-a făcut pe 6 august 2012, când a fost publicat anunțul pentru selectarea unui consultant de reputaţie internaţională – bancă de investiţii sau firmă de consultanţă, cu experienţă în privatizare. Depunerea ofertelor s-a putut face în perioada 10 august – 10 septembrie 2012. Trei companii au cumpărat caietul de sarcini, iar două dintre ele au depus oferte.

În contextul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a decis, prin Hotărârea Guvernului nr. 761/31.07.2012 de aprobare a strategiei de privatizare a C.N. Poşta Română S.A., să lanseze procesul de privatizare a CNPR prin majorarea capitalului social al companiei, care să conducă la atragerea unui investitor strategic în acţionariat, cu minim 20% din acţiuni.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.