Aproape toată România este sub cod de caniculă

de clujazi

Începând de joi, 20 iunie, un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat a intrat în vigoare pentru București și alte 23 de județe. Meteorologii avertizează că sunt posibile noi recorduri de temperatură în această perioadă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu pentru joi, anticipând un val de căldură care se va intensifica. Zonele afectate includ Banatul, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei, unde se așteaptă temperaturi foarte ridicate pentru această dată. Maximele vor varia între 33 și 38 de grade Celsius, cu valori izolate în jurul a 39 de grade Celsius. În aceste regiuni, canicula și disconfortul termic vor fi accentuate, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Pe timpul nopții, temperaturile minime se vor menține în jurul valorii de 20 de grade Celsius, caracterizând nopți tropicale.

De asemenea, joi este în vigoare și un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Acesta afectează Maramureșul, Crișana, majoritatea Transilvaniei, sudul Moldovei și local Dobrogea. În aceste regiuni, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade Celsius, iar pe arii restrânse se va resimți canicula. Disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele ITU depășind ușor pragul critic de 80 de unități.

Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție pentru a evita efectele negative ale caniculei, inclusiv hidratarea corespunzătoare și evitarea expunerii prelungite la soare în orele de vârf.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.