VIDEO. 20 martie. Crime între unguri și români la Târgu Mureș. Armata a oprit conflictele din 1990

de clujazi

La 20 martie 1990, două mitinguri spontane s-au desfășurat în Târgu Mureș, avându-i ca protagoniști pe maghiari și români. În jurul amiezii, peste 10.000 de maghiari s-au adunat în centrul orașului, iar 4000 de români au ocupat partea opusă, de la Consiliul Județean spre Catedrala Mică.

În acea zi, Prefectura și Primăria au fost ocupate de UDMR și maghiari, iar un incident tragic a avut loc când o autobasculantă a a intrat într-un grup de oameni (vezi vide), provocând doi morți.

Ulterior, o masă de cetățeni de etnie maghiară a incendiat autobuzele românilor și i-a agresat. În centrul orașului, un grup de romi s-a alăturat maghiarilor, iar situația tensionată a continuat în ziua următoare, când au fost ridicate baraje pentru a împiedica venirea românilor.

Conflictul a izbucnit în jurul orei 16-17, s-au folosit sticle incendiare, bâte, furci, bile metalice, topoare și sulițe cu vârf metalic. Tancurile Diviziei 6 Tancuri au sosit în zonă în jurul orei 18, iar intervenția pentru aplanarea conflictului a fost dată târziu.

Tristul eveniment, cunoscut sub numele de „Martie negru”, a avut un impact major asupra relațiilor dintre cele două etnii din România.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.