Părinţii care adoptă un copil au dreptul la concediu maternal. Legea a fost promulgată

de clujazi

Conform News.ro, miercuri, 29 martie, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea duratei concediului de acomodare pentru părinții care adoptă un copil, la doi ani, cu un an mai mult decât durata actuală. Legea stipulează că un părinte care adoptă un copil poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de doi ani, care cuprinde și perioada în care copilul este încredințat în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară.

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede legea.

„Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, spunea Ignat.

You may also like

1 comentariu

Sandu Bria 29 martie 2023 - 15:54

Dau copil în adoptzie, pe perioada de 2 ani contra 10k€.

Răspunde

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.