Adrian Gurzău îi cere explicații lui Ponta pentru majorarea prețului la gaz

de admin

Deputatul Adrian Gurzău a adresat săptămâna aceasta în Parlament o serie de întrebări prim-ministrului Victor Ponta, miniștrilor Muncii, Mariana Câmpeanu, și al Economiei, Daniel Chiţoiu, și președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Niculae Havrileţ.

În condiţiile în care una dintre spaimele majore ale românilor pentru iarna care urmează este legată de creşterea facturilor la utilități și există temerea că se fac încă afaceri profitabile cu gazul natural produs în ţară, deputatul Adrian Gurzău a solicitat lămuriri de la instituțiile abilitate pentru următoarele probleme:

Având în vedere recenta majorare a preţului final al gazului natural pentru populaţie cu 5% şi pentru consumatorii industriali cu 10%, majorare decisă de ANRE sub pretextul pierderilor înregistrate de furnizori în perioadele anterioare şi rămase neacoperite, deputatul Adrian Gurzău a cerut să afle care au fost factorii luați în considerare la efectuarea acestor scumpiri. Deputatul consideră această măsură ca fiind nejustificată și total neeadaptată perioadei în care ne aflăm, deoarece „un preț menținut al gazelor naturale ajută economia de piață, iar resursele de gaze naturale ale ţării noastre pot acoperi un consum pentru urmatorii 15 ani”.

Deputatul Adrian Gurzău atenţionează că ultima majorare a preţului gazelor pentru populaţie a fost efectuată de ministrul Economiei Varujan Vosganian (PNL), în 1 iulie 2008, când gazele s-au scumpit cu 12,5% pentru clienţii Distrigaz Sud şi cu 11,6% pentru clienţii E.On Gaz România. Ulterior, în 2009, cabinetul condus de Emil Boc a redus preţul gazelor naturale pentru populaţie cu 8%, preţ care a rămas în vigoare până în prezent. Acest lucru demonstrează, susţine deputatul Adrian Gurzău, că guvernele PSD şi PNL au aruncat asupra populaţiei costurile unui management dezastruos al sitemului energetic naţional, iar românii vor fi nevoiţi să suporte, şi în această iarnă, atât incompetenţa actualilor guvernanţi, cât şi dorinţa de câştig facil a companiilor din sectorul exploatării şi distribuţiei de gaze naturale.

Pornind de la faptul că au existat inclusiv anchete parlamentare cu concluzii îngrijorătoare cu privire la nerealizarea programelor de investiții asumate în a doua perioada de reglementare, dar și raportări privind profituri substanțiale nejustificate, obţinute de companiile de distribuție (Gaz de France Suez, EOn, ENEL etc) pe seama riscului de afaceri și folosind poziţia de monopol, deputatul Adrian Gurzău a cerut instiuţiilor abilitate informaţii referitoare la demararea procesului de reglementare a noilor tarife şi la efectuarea unei analize a ANRE cu privire la realizarea de către companii a angajamentelor de investiţii din a doua perioadă de reglementare.

De asemenea, deputatul Adrian Gurzău a cerut premierului şi ANRE să fie informat cu privire la măsurile ce vor fi luate astfel încat discuțiile privind tarifele de distribuție pentru a treia perioada de reglementare (2013-2018) să fie organizate “într-o manieră transparentă, inclusiv cu participarea reprezentanților consumatorilor”.

“Definirea termenului de consumator vulnerabil pentru domeniul energiei și al gazului natural este tergiversată în mod intenționat de către autorități. Am adresat această întrebare tuturor autorităților care ar trebui să își unească forțele înspre definirea acestui termen din punct de vedere legal”, spune deputatul Adrian Gurzău.

Deputatul Adrian Gurzău consideră că este cazul „să înceteze odată pentru totdeauna cârdăşia stat-magnaţi, pentru că exact asta este expresia pură a oligarhiei politico-financiare de care se înspăimîntă şi ambasadorii occidentali când vine vorba de capitalismul românesc”.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.