Azilele GROAZEI. Bătrânii erau ”mâncați” de gândaci, ploșnițe, căpușe și păduchi

de clujazi

Noi dezvăluiri zguduie cazul “azilelor groazei”. Stenogramele din dosar arată că victimele erau supuse unor bătăi cumplite de către personalul angajat în aceste instituții. Printre cei mai afectați erau cei care sufereau de afecțiuni de vorbire și nu puteau comunica. Aceștia erau duși în subsol, în întuneric, și bătuți cu coada de metal a unei mături. Cei abandonati de familiile lor erau obligați să muncească. Toate centrele se confruntau cu probleme de infestare cu gândaci, ploșnițe, păduchi și căpușe, în special în lenjeria de pat, saltele și haine. Procurorii DIICOT au solicitat 24 de mandate de arestare preventivă în acest caz.

Un martor a relatat că i-a spus unui coleg despre situația alarmantă, dar acesta i-a sugerat să lase lucrurile așa, deoarece colegul său făcea adesea pe el pe timpul nopții. Ulterior, în timpul zilei, martorul a observat că pacientul nu a fost schimbat, ci i s-a permis să-și usuce pantalonii pe el. Un alt angajat a dezvăluit că, în perioada în care a lucrat în centrul din Afumați, a observat prezența gândacilor în bucătărie, inclusiv în frigider. Există înregistrări telefonice din 13 aprilie între două angajate, care discută despre modul în care să împartă hrana în ziua de Paște, deoarece nu era suficientă pentru toată lumea.

Din cauza lipsei de personal, angajații îi închideau pe bătrâni în camere peste noapte. “Nicoleta” a venit după ce i-au trimis pe pacienți la culcare și a cerut cheia lui “Sandu” pentru a închide ușa etajului unde se aflau pacienții.

Procurorii menționează în documentul de propunere a arestării că în căminul din Afumați, de exemplu, erau cazați 54 de beneficiari, depășind capacitatea autorizată de 48, iar unii erau nevoiți să doarmă câte doi în același pat. În anumite încăperi se găseau ploșnițe, gândaci sau chiar păduchi. Persoanele cu dizabilități erau ținute într-o stare de subnutriție, nespălate și închise în camere. Tot în documentul de referat, anchetatorii menționează că unii angajați, revoltați de atrocitățile comise în azil, au sunat la numărul de urgență 112 și au relatat ce se întâmplă acolo. Chiar și vecinii, care au fost martori ai ororilor, au apelat poliția.

Vecini: În curtea azilului, acești oameni stăteau complet dezbrăcați, slăbiți… Uscaseră, ca și cum ar fi fost la Auschwitz. Chiar și în timpul iernii erau dezbrăcați. Presupun că erau bătuți.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.