Astăzi s-a iscat un scandal de proporții în plenul Consiliului Județean pe seama numirilor în Consiliile de Administrație ale regiilor si societăților comerciale din subordinea Consiliului Județean Cluj.
Profitând de majoritatea lejeră pe care o au în Consiliu, consilierii județeni ai puterii au luat partea leului numind majoritatea membrilor în consiliile de administrație ale următoarelor societăți şi regii: Aeroportul Cluj Napoca RA, SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA, SC TETAROM SA, SC Clujana SA, SC Univers T SA, SC Cluj Arena SA, RAADPP Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public a Județului Cluj, dorind să decapiteze conducerea lor, indiferent de rezultatele obţinute de directori.
De menționat este faptul că un motiv întemeiat pentru a dori un astfel de post este indemnizaţia, în cuantum de 900 lei, propusă în proiectele de hotărâre. Practic pentru o singura sedinţă, în general lunară, fericiţii membri beneficiază de aceasta remuneraţie.
Rost de proces
Conform legii 215/2001 a administratiei publice locale, această împărţire ar fi trebuit făcută respectând ponderea politică în Consiliul Județean. Prevalându-se de prevederile OUG 109/2011, care precizează faptul că trebuie numiţi oameni cu experiență, comisia majoritara USL care a realizat procedura de selecţie a membrilor, a declarat prin vocea lui Aurelia Cristea faptul că PDL nu a avut destui oameni calificaţi pentru a ocupa aceste posturi.
Practic, în acest fel PDL-ul pierde aproximativ 8 locuri în detrimentul PSD si PNL.
După încercarea retragerii de pe ordinea de zi a acestor proiecte, încercare care a căzut la votul în plen, liderul de grup al consilierilor județeni ai PDL, consilierul Alexandru Coroian a anunțat ca grupul PDL va acționa în Contencios administrativ toate hotărârile care se referă la numirile în consiliile de administrație.
Ceea ce ar mai fi de menționat este faptul că în mandatul președintelui Alin Tişe, la repartizarea acestor posturi s-a ținut cont de ponderea fiecărui partid în Consiliul Județean.
De asemenea, între 2010 şi 2011, indemnizaţia pentru membrii Consiliilor de Administraţie era de 41 lei, faţă de cei 900 lei propuşi de noua majoritate USL-istă în aceste proiecte.