Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, împreună cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, mai mulţi primari ai USL şi oameni de afaceri agreaţi de aceştia, în total o delegaţie de 14 persoane, s-au deplasat în provincia Shandong din China, în perioada 22 – 27 octombrie 2012, pentru a reîntări relaţiile de prietenie dintre români şi chinezi.
Această excursie a reprezentat cireaşa de pe tortul deplasărilor efectuate în cele câteva luni scurse de la numirea în funcţie a noilor şefi ai administraţiei judeţene, care s-au mai plimbat prin ţări precum Italia şi Polonia, parcă fără a ţine cont de situaţia dificilă prin care trece economia ţării şi cea a judeţului, şi fără umbră de respect faţă de cetăţenii care nu-şi permit acum luxul spaţiilor exotice.
Toate acestea se petrec în contextul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a reuşit să iniţieze parteneriatul cu respectiva regiune din China, una din cele mai bogate ale ţării, fără să fie nevoit să se deplaseze până acolo, sfidând condiţiile de trai ale cetăţenilor de rând.
Printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean datând din luna mai 2010, judeţul Cluj îşi însuşea protocolul privind promovarea relaţiei de cooperare cu Provincia Shandong din Republica Populară Chineză, fără ca semnatarul acestui acord – reprezentantul judeţului Cluj, Alin Tişe, să fie nevoit să se lăfăie în lux, să viziteze podgorii din China, să participe la cine festive în restaurante scumpe, să facă shopping la Beijing sau să schimbe 4 hoteluri rafinate în 5 zile.
Important este că reprezentanţii USL din administraţia judeţeană sunt mulţumiţi de această vizită deşi nu s-a realizat nimic concret.
Invitaţiile de vizitare a regiunii respective din China au sosit la adresa Consiliului Judeţean încă din 2010, însă Alin Tişe a decis să amâne efectuarea vizitei datorită situaţiei economice grele care încearcă România.
Banii contribuabililor clujeni, cheltuiţi cu chibzuinţă?
Prefectul Gheorghe Vuşcan şi Horea Uioreanu anunţau astăzi că pentru această delegaţie nu s-au cheltuit bani publici, şi că fiecare membru al delegaţiei şi-a plătit din propriul buzunar costurile deplasării.
Unul din membrii delegaţiei a fost primarul Dejului, Morar Costan, care a vizitat o fabrică de celuloză din China şi un port, însoţit de un consilier local din Dej.
În ciuda declaraţiilor făcute de Uioreanu şi Vuşcan, din bugetul local al Municipiului Dej s-au alocat peste 160 milioane de lei vechi pentru excursia primarului Costan.
“Astfel, pentru două bilete de avion Budapesta – Beijing şi retur dejenii vor plăti din bugetul local 2040 de euro (9506 lei). Cazarea celor doi reprezentanţi ai Dejului în aceasta deplasare costă 800 de dolari (2900 lei) iar pentru diurna celor 8 zile petrecute în străinătate, Costan Morar şi Grigore Craciun vor primi din bugetul local 2207 lei. Au mai fost aprobaţi bani pentru deplasarea cu trenul din Beijing în Jinan şi retur, aproximativ 435 de lei şi transportul cu microbuzul prin China (aproximativ 10.000 de km în cele 6 zile), aproximativ 1100 de lei. Astfel, din bugetul local al municipiului Dej au fost aprobati 2.040 de Euro şi 1.828 de dolari, reprezentand 16.142 lei“, anunţă ziarul Dejeanul.ro.
Nu este prima dată când primarii USL din Cluj vizitează China. În 2010, tot acolo, primarul Dejului a semnat un memorandum care prevedea investiţii de 500 de milioane de euro în producţia de celuloză la combinatul din Dej şi crearea a 2.900 de locuri de muncă, însă în cele din urmă partea chineza nu s-a mai arătat dornică de această investiţie.
Primarul Costan chiar a dinamitat la începutul anului 2011, al doilea cel mai mare turn din ţară, înalt de peste 200 de metri, pentru a le face loc investitorilor chinezi, care nu au mai sosit. Cu toate acestea, el nu s-a sinchisit să viziteze din nou fabricile de celuloză din China, din nou, pe bani publici.
Redăm mai jos imagini cu hotelurile de lux în care au fost cazați șefii județului și pentru care au plătit doar 50 de dolari potrivit propriilor declarații. De asemenea am intrat în posesia unor documente care arată modul diplomatic în care a fost gestionată relația cu China fără să fie nevoie de deplasări extravagante.