Fotografii INEDITE! Aurora Boreală pe cerul Clujului

de clujazi

Sute de fotografii cu un cer roșu aprins au împânzit în această seară rețelele de socializare. Spectacolul de lumini văzut pe cer, spun specialiștii, ar fi ceva asemănător aurorei boreale.

AstroInfo, o pagină cu mii de urmăritori și mii de pasionați de fenomene astrologice, spun că ce s-a văzut în această seară pe cerul din România este chiar aurora boreală. Iată mesajul lor:

Aurora boreală vizibilă ACUM din România!

Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).

Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.

Hartă prezintă predicția activității aurorei acum, Kp-index fiind 7. Mai multe detalii despre activitatea solară și despre aurora polară găsiți la adresa:

https://www.spaceweatherlive.com/en/auroral-activity.html

Ce este aurora boreală?

Aurora Boreală este un fenomen natural de luminiscență observat în regiunile polare ale Pământului, mai ales în apropierea zonelor Arctice. Această minunată manifestare de lumină apare atunci când particulele încărcate electric ale vânturilor solare interacționează cu atomii și moleculele din atmosfera terestră, generând lumini colorate care se extind pe cerul nocturn.

Procesul care stă la baza formării aurorei boreale implică transferul de energie între particulele încărcate electric ale vânturilor solare și atomii sau moleculele din atmosfera Pământului. Atunci când aceste particule solare sunt atrase de câmpul magnetic al Pământului, ele intră în contact cu atomii de oxigen și azot din atmosferă. În urma acestor interacțiuni, atomii sunt excitați la nivel energetic, iar atunci când revin la starea normală, emite lumină.

Culorile aurorilor boreale sunt determinate în principal de tipul de atomi cu care particulele solare interacționează și de altitudinea la care se produce această interacțiune. De obicei, culorile includ nuanțe de verde, roz, mov și albastru, dar pot varia în funcție de condițiile atmosferice și de compoziția chimică a acesteia.

Aurora Boreală poate fi observată în regiunile arctice, cum ar fi Scandinavia, Alaska, Canada și Siberia, dar există și o variantă similară numită Aurora Australă care apare în emisfera sudică, mai ales în Antarctica și în apropierea zonei Antarcticii.

Acest fenomen natural a captivat imaginația oamenilor de-a lungul istoriei și este asociat adesea cu mituri și legende în cultura popoarelor indigene din regiunile polare. Observarea aurorilor boreale rămâne o experiență uluitoare și unică, atraind turiști și cercetători deopotrivă pentru a contempla această operă de artă cosmică.

Foto facebook: Cantor Norbert, Daniel Balaciu

You may also like

1 comentariu

Sandu Bria 6 noiembrie 2023 - 00:29

Aurora boreală nu este rosie pliznăilor

Răspunde

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.