Desene animate care corectează problemele cognitive ale copiilor, lansate în premieră la Cluj

de admin

RETMAN și RETmagia, primele desene animate psihoterapeutice, primele cu orientare cognitiv comportamentală din Lume, dedicate părinților, profesorilor, copiilor și adolescenților, au fost realizate la Cluj-Napoca și au un succes substanțial la editura Trei chiar înainte de lansarea oficială, care va avea loc la Cluj în această lună (12 noiembrie, BookCorner).retman cluj

“Emoțiile pe care le avem nu sunt determinate de evenimentele de viață, ci de modul în care gândim asupra lor. Unii avem tendința să gândim în global, catastrofal, alții nu avem toleranță la frustrare și foarte mulți gândim într-o manieră rigidă, în condiție de trebuie cu necesitate. Atunci am încercat să creăm personaje pentru fiecare cogniție irațională. Îi avem astfel pe Catastrofus pentru procesul de catastrofal, Descurajatus pentru procesul de evaluare globală, Necesarus pentru gândirea rigidă, pe Frustratus pentru lipsa de toleranță la frustrare, iar șeful lor este Iraționalus, gândirea irațională”, a declarat profesorul universitar Daniel David, coordonatorul proiectului RETMAN.

Primul concept RETMAN a fost elaborat la Albert Ellis Institute din SUA, in anii ’70-’80, însă a fost abandonat deoarece forța computerelor nu era foarte mare la acea vreme pentru generarea unor animații. Conceptul a fost reluat însă în anul 2007 de către Institutul AVALON din Cluj, specialiști în psihologie socială și Universitatea de Artă și Design.

Potrivit lui Daniel David, psihologia fiind un bun public, trebuie să ajungă la oameni nu doar prin cabinete de psihoterapie. Așa se face că RETMAN a fost distribuit ca benzi desenate, ca povești raționale pentru copii, ca robot și de data aceasta ca desen animat.

Animația cuprinde 5 filme, fiecare a câte 10-12 minute – unul cu caracter general și restul orientate pe probleme precum anxietatea, depresia, furia și vinovăția.

Resursele financiare pentru realizarea proiectului au fost inexistente inițial, dar au venit printr-un premiu de excelență câștigat din partea Fundației Dinu Patriciu, în 2011, la Gala premiilor în educație. A fost implicată multă muncă voluntară, iar toți cei în jur de 30.000 euro câștigați atunci (apoi impozitați) au fost investiți pentru cele peste 60 de minute de film animat.

Proiectul a fost reluat în forță, a durat 1 an până s-au creat caracterele, în colaborare cu actorii Mihnea Blidariu și Paul Socol. Au urmat testele cu copiii, ultimele retușuri, partea de colaborare cu editura a mai durat ceva timp pentru că și la Trei e înregistrată o premieră, prima dată când scot o carte cu suport CD/DVD.

“E o carte reprezentativă și pentru oraș și pentru ceea ce poate oferi un oraș cu infrastructură dezvoltată pe mai multe domenii”, a declarat Mihai Goțiu, care a elaborat scenariul desenelor.

Psihologul Anca Dobreanu a precizat că animația a fost testată timp de doi ani cu copiii în școli și în Săptămâna Altfel. “Copiii se întâlnesc cu probleme pe care le văd zilnic. Au anxietăți, le e frică să prezinte problemele la școală. În lumea lu RETMAN ei le văd. Putem utiliza aceste desene animate pe suport interactiv, ei putând să discute cu părinții despre cum pot să gestioneze emoțiile. Îi învățăm pe părinți să discute cu copiii. Diriginți și învățători, pornind de la aceste desene pot discuta la orele libere despre aceste comportamente. Pentru adolescenți vorbim de modalități de dezvoltare personală. Tehnologia îi atrage și ne așteptăm să fie deschiși spre a asimila aceste modalități raționale. E o modalitate de diseminare a intervențiilor psihologice către publicul larg”, a adăugat Anca Dobreanu.

“Sunt niște desene animate care nu au scop doar divertismentul. Au apărut anumite limitări. Au fost mai multe discuții la scenariu pentru că din punctul meu de vedere trebuia să fie mai spectaculos. Dar avem un produs cu o anumită destinație. Probabil din partea secției grafică putem veni cu viziuni noi pe viitor, cu episoade noi, cu posibilitățile tehnice actuale ale UAD. Poate va fi și ceva teatru 3D live”, a afirmat Bencze László, cel care a desenat RETMAN și RETmagia la UAD

Benzile animate s-ar putea transforma în viitor pe suport de joc video, mult mai interactiv și ar putea fi exportate inclusiv în SUA, unde există deja interes în această direcție.

“Sunt multe alte lucruri cu care am putea lucra: cu comportamentul alimentar, cu consumul de droguri. Durează însă. Trebuie testat produsul pentru siguranță, să vedem cum reacționează copiii, cum facem scenariul înțeles și de copii și de adolescenți. Nu o văd ca o carte academică. Aș vrea ca această carte să fie una pentru publicul larg dincolo de psihologie, la fel cum e Făt Frumos, pe partea de terapie”, a mai spus Daniel David.

RETMAN și RETmagia pot fi înțelese atât de copii de clasa pregătitoare, cât și de adolescenți, cărora cartea trebuie să le fie prezentată în varianta umoristică.

retman cluj1

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.