Deputatul Adrian Gurzău îi scrie comisarului european pentru Energie, alarmat de creșterea prețului gazelor

de admin

Având în vedere creșterea nejustificată a prețului la gazele naturale din ultimele luni, deputatul clujean Adrian Gurzău a trimis o scrisoare către Excelența Sa, Gunther Oettinger, Comisar pentru Energie.

În atenția: Excelenței Sale, Gunther Oettinger, Comisar pentru Energie

Stimate domnule Oettinger,

Numele meu este Adrian Gurzău, sunt deputat în Parlamentul României din partea Partidului Democrat Liberal și de la începutul mandatului meu în 2008 până în prezent am fost preocupat de problema accesului consumatorului intern la gaze naturale la un preț cât mai scăzut, preț care să rezulte dintr-o cât mai mare concurență între producători și importatori. Cu cât piața gazelor este mai dereglementată și cu cât autoritățile publice în domeniu, respectiv ANRE, vor avea doar atribuții de fixare a regulilor concurenței libere, cu atât prețul oferit consumatorilor va scădea.

Piața gazelor din România, deși a fost liberalizată complet, astfel încât, în prezent, consumatorii au opțiunea de a alege agentul economic cu care doresc să încheie contracte de furnizare, generează un paradox evident: prețul gazelor crește de la o lună la alta. Aceasta înseamnă că exista grave disfuncționalități ale pieței gazelor naturale care nu sunt vizibile la prima vedere.

Creșterea prețurilor pe piața internă a gazelor naturale este generată de faptul că prețul gazelor importate a crescut, prin raportare la primele 7 luni ale anului în curs, cu 17,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Liberalizarea pe piața producătorilor, cumulată cu creșterea prețului de import al gazelor pe partea de piața rezervată importatorilor (26,4%), generează, în medie, creșterea prețului final la care consumatori casnici cumpără gazele naturale. Piața internă a ajuns la un maxim de liberalizare, dar presiunile importatorilor de gaz fac ca prețul gazelor să fie în continuă creștere. Astfel, România, cândva cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est, a ajuns să livreze gaz consumatorilor la cel mai ridicat preț din această regiune.

Creșterea prețului gazelor importate se datorează mai ales faptului că România nu are un contact direct cu Gazprom, ci doar cu intermediari. În ciuda promisiunilor repetate ale Gazprom că se va ajunge la eliminarea acestor intermediari, în realitate nu s-a întreprins nimic concret în această direcție. Actualul Guvern nu a anunțat nici măcar intenția că ar dori să continue eforturile depuse de fostul prim – ministru Emil Boc pentru eliminarea intermediarilor, prin antamarea unor discuții concrete cu Gazprom.

Eliminarea oricăror restricții la exportul de gaze naturale, cu referire la gazele care sunt disponibile pe piața românească, nu ar contribui la liberalizarea pieței gazelor, așa cum se întâmplă în majoritatatea statelor membre UE, ci la creșterea ponderii gazelor importate în totalul consumului casnic, ceea ce va avea ca efect direct creșterea substanțială a prețului gazelor.

Eliminarea intermediarilor ar face însă ca România să poata aplica pe deplin, într-un orizont de timp previzibil, reglementările UE în privința interdicției limitărilor la exportul de gaze naturale.

Cunoscând preocupările dumneavoastră și ale Comisiei Europene în privința oportunității negocierilor directe între Gazprom și statele membre UE, ceea ce poate crea premisele unei abordări comune ale acestor state în relația cu Gazprom în viitorul apropiat, vă solicit că, în paralel cu acțiunea de infringement în curs de derulare față de România, să depuneți toate diligențele pentru eliminarea cât mai urgentă a intermediarilor la importul de gaze naturale. La acest rezultat se poate ajunge prin impunerea de observatori din partea Comisiei Europene la discuțiile dintre Guvernul României și Gazprom și prin solicitarea adresată Guvernului României de către Comisia Europeană în sensul de a demara de urgență discuții în acest format extins. Acest gen de negociere mediată de Comisia Europeană a dat deja rezultate în relația dintre Polonia și Gazprom și va avea cu siguranță aceleași rezultate și în cazul României.

Vă adresez această solicitare în numele interesului național al României și nu în numele unui partid sau altul. Deși fac parte dintr-un partid politic aflat în opoziție, voi susține orice implicare a Guvernului României în sensul acțiunilor menționate. Înțeleg să pun interesul național deasupra intereselor politice care m-au situat de-a lungul vremii pe poziții radical diferite de cele ale actualei conduceri ANRE, numită pe criterii exclusiv politice de actuala coaliție de partide aflată la guvernare și astfel să se găsească soluția cea mai adecvată intereselor consumatorilor casnici de gaze naturale din România a căror putere de cumpărare a scăzut constant în ultimii ani pe fundalul crizei economice ce afectează întreaga Europă.

Domnule Oettinger,

Vă stau la dispoziție pentru orice posibile acțiuni care să pună în valoare interesele României și deopotrivă ale UE în relația cu importatorii de gaze naturale care doresc să acționeze în continuare pe piața comună europeană a energiei.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.