Lansarea primei enciclopedii istorice a jurnalismului din România, la Cluj

de admin

Vineri, 7 decembrie, de la ora 12,00, în Sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca va avea loc lansarea primei enciclopedii istorice a jurnalismului din România – Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronilogică, volum coordonat de Marian Petcu.

Vor prezenta, alături de coordonatorul volumului: prof. univ. dr. Constantin Cubleșan, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia și prof. univ. dr. Ilie Rad, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România este un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialisti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhiviști, jurnaliști –, alături de studenți, masteranzi și doctoranzi de la universități publice din București, Cluj-Napoca și Sibiu. În articolele enciclopediei se regăsesc 18.000 de publicații periodice, radiouri, televiziuni, agenții de presa, precum și 33.500 de jurnaliști și publiciști. Sint acoperiți 280 de ani de presă în România – din 1731 până în 2011 – și sunt oferite pentru prima oară informații relevante nu numai despre producția jurnalistică de limbă română, ci și despre cea a comunităților maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc. Un volum util pentru toți cei interesați de istoria jurnalismului și a culturii române, ce face posibile cercetări ale presei pe perioade determinate, marcări ale unor aniversări și comemorări, comparații între ani și etape din evoluția presei sau analize ale transformărilor legislației presei.

Marian Petcu, licențiat în jurnalism, doctor în sociologie, este conferențiar la Facultatea de Jurnalism și Ştiintele Comunicării din cadrul Universității București. A fondat și condus revistele științifice Jurnalism & Comunicare, Revista Română de Istorie a Presei, Studii și Cercetări de Istorie a Presei. Lucrări de specialitate: 10 teme de istorie a jurnalismului (2012); Jurnalist în România – istoria unei profesii (2005), Cenzura în spațiul cultural românesc (coord., 2005), O istorie ilustrată a publicității românești (2002), Sociologia mass-media (2002), Tipologia presei românești (2000). La Editura Polirom a mai publicat Puterea și cultura. O istorie a cenzurii (1999) și Istoria jurnalismului și a publicității în România (2007).

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.