Slovenii au apucat în anul 2012 calea bătută de români a scăderii salariilor bugetarilor cu 15%

de admin

Costul orar cu forța de muncă în România a crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu același trimestru din anul precedent, fiind a doua cea mai mare creștere din UE, după Estonia, ne semnaleaza Eurostat la sfârșitul anului 2012.

La polul opus se află Slovenia, unde costul orar cu forța de muncă a scăzut cu 0,8%, din cauza unei scăderi a componentei salariale de 0,6% și a celei non-salariale de 2%, in urma unor măsuri de
austeritate adoptate în anul 2012 care au avut efecte imediate asupra salariilor în sectorul public.

Guvernul sloven a pus în aplicare anul trecut un pachet de măsuri de austeritate destinat să reducă cheltuielile publice cu 818 mil. euro și deficitul bugetar cu 3 procente din PIB în decursul unui an de
zile. Principalele măsuri implementate pentru a-și atinge ținta au vizat în mod direct angajații din sectorul public: reducerea salariilor bugetarilor cu 15%, tăierea bonusurilor oferite acestora, reducerea ajutoarelor de șomaj și asistență medicală, renunțarea la ajustarea salariilor din sectorul public cu inflația.

Slovenii au simțit austeritatea în anul 2012, în timp ce românii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o nouă dovadă că măsurile implementate în România au fost cele necesare, luate la momentul potrivit.

Guvernarea PDL a gestionat corect criza, deși prețul pe care l-a avut de plătit a fost mare. Poate că ar fi bine ca vocile care se ridică astăzi și spun că a fost „prea mult” față de ceea ce era strict necesar să își reconsidere atitudinea în fața experienței slovene, pe care românii au trăit-o pe propria piele.

Cu toate că am asistat la o creștere a costului orar cu forța de muncă, românii au în continuare cea mai ieftina forță de muncă din UE, după Bulgaria.

Andreea Paul

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.