Poliţiştii clujeni s-au orientat către şcoli în Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet

de admin

Ieri, cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet, poliţiştii structurii de prevenire a criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj au susţinut activităţi informative cu elevii clujeni, atât din mediul urban (elevi ai Colegiului Tehnic Ana Aslan la sediul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga) cât şi din cel rural (elevii şcolilor gimnaziale din Baciu şi Suceagu).politia scoala

Recomandările generale oferite de poliţişti privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Safer Internet Day 2013 este un eveniment de anvergura mondială, desfăşurându-se anual în luna februarie, sub egida reţelei europene “INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. Ajunsă la ediţia a X-a, Safer Internet Day 2013 are loc pe data de 5 Februarie şi este sărbatorită în aproximativ 65 de ţări din întreaga lume.

Recomandări către copii

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;
Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane; dacă le comunici această parolă acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;
Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la oricine de pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Orice abuz îl poţi raporta, păstrându-ţi anonimatul, pe www.safernet.ro .

Recomandări pentru părinţi

Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.
Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.
Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv.
Încurajaţi-vă copilul să aibă un comportament responsabil, cuviincios inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.
Pentru faptele abuzive din online, consecinţele sunt în offline, adică în mediul real.
Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul copiilor la calculator şi pe Internet.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.