Olimpiada Mondială de Matematică a avut astăzi conferința de deschidere. Vor fi 1000 de participanți din 120 de țări

de clujazi

Un număr impresionant de 120 de țări din 6 continente vor trimite în total 1000 de participanți la Olimpiada Internațională de Matematică, găzduită în anul Centenarului de către România, la Cluj-Napoca.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost o idee concepută chiar în România, în anul 1959, într-un format de șapte țări: România,Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS, însă an de an a crescut în prestigiu.

Concursul va avea loc în Sala Polivalentă pentru că toți concurenții trebuie să susțină în același timp rezolvarea problemelor, în perioada 3-14 iulie (de unde a apărut și supranumele ”Olimpiada PI”). Tot aici va juca în curând și Simona Halep, pentru echipa României.

Clujul devine astfel parte a unei companii selecte de orașe gazdă a olimpiadei minților strălucite, printre care se mai află, alături de Rio, și Londra, Hong-Kong, Tokyo și Sankt Petersburg.

Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educației a afirmat că într-adevăr Clujul va fi capitala mondială a Matematicii și că toți cei care s-au evidențiat în olimpiadele de matematică sunt astăzi fără discuție persoane reprezentative pentru știința mondială în general , profesori în universități de renume din Europa și SUA.

”Încredințarea acestui eveniment Clujului vine drept recunoaștere a unui spațiu clujean al colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației – o prioritate de management transformată în dezideratul construirii unei școli pe care să o putem numi, cu adevărat, performantă. Le mulțumim pentru implicare și suntem convinși că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a șasea ediție românească a Olimpiadei Internaționale de Matematică un adevărat regal al competiției și al performanțeii științifice, ca mărturie clujeană a încrederii în rolul școlii și al eduacției”, a declarat inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Radu Gologan, cel care conduce Societatea de științe matematice a dezvăluit că demersurile de organizare în România a olimpiadei au început în urmă cu 6 ani. Tot el a arătat că cel mai important și titrat olimpic din toate timpurile se află la Cluj.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a apreciat efortul organizatoric al Ministerului Educației și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. De altfel, Primăria Cluj-Napoca a votat încă de anul trecut o hotărâre de susținere financiară cu 100.000 de euro.

Salina Turda și Cetatea de la Alba Iulia vor fi doar două dintre destinațiile pe care participanții le vor vizita cu prilejul șederii la Cluj.

Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a precizat că cel mai bine ne putem ghida în viață cunoscând măsura care se află în fiecare lucru. ”Toate se leagă de matematică, tot din gândire strategică, inginerie etc. Cunoașterea măsurii lucrurilor e adevăratul rol al matematicii, nu neapărat cifrele complicate”.

Concurenții care vor sosi la Cluj-Napoca trebuie să rezolve, individual, două subiecte de concurs în două zile consecutive, fiecare conținând trei probleme. Fiecare problemă este notată cu 7 puncte. Vor primi mențiuni cei care rezolvă minim o problemă, iar jumătate din concurenți vor primi medalii.

Ursul brun carpatin e mascota competiției, iar academicianul Viorel Barbu, participant la prima ediție a olimpiadei, este președintele de onoare.

La evenimentul inaugural au participat și prefectul Aurel Cherecheș, consilierii locali Mihaela Suciu, Corina Croitoru, Morar Dan, consilierii județeni Marinela Marc, Anca Hodorogea, Laura Chiorean și Remus Lăpușan, precum și șefii Poliției Cluj, Jandarmeriei Cluj și ai ISU.

 

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.