Comisarul european Dacian Cioloș, în vizită la UBB, la inaugurarea primului centru de medieri și negocieri internaționale din România

de admin

Rectorul Universității “Babeș-Bolyai”, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, s-a întâlnit vineri, 5 octombrie 2012, cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, care a participat, alături de conducerea UBB, la deschiderea anului academic al programelor masterale și doctorale ale Facultății de Studii Europene şi la inaugurarea Centrului de Negocieri și Medieri Internaționale/Europene și a Centrului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul UBB.

Rectorul UBB a apreciat importanța înființării celor două centre, afirmând că specializările vizând dezvoltarea regională și politicile europene vor extinde posibilitățile viitorilor absolvenți de a se integra pe piața internatională a forței de muncă.

“Prezența mea aici, la Facultatea de Studii Europene, mă onorează în mod deosebit, pentru că pot să mă adresez direct celor implicați în formarea profesională, dar și viitorilor experți europeni ai României și Uniunii Europene. Vreau, astfel, să subliniez cât de importantă este profesionalizarea, în România, a acestui domeniu și doresc să contribui și eu la motivarea tinerilor români pentru a se perfecționa în carierele care pot întări capacitatea administrativă, dar și cea de implementare a politicilor europene”, a afirmat comisarul european.

Cioloș a declarat că se bucură de seriozitatea cu care se ocupă Universitatea în cultivarea practicii printre studenți. “Am venit aici în calitate de practician și sper să aduc unpic de practică, astăzi, studenților”, a adăugat dânsul.

Printre spaţiile vizitate de către comisarul european s-au numărat laboratorul de pregătire a negocierii şi Arhiva DG Regio de la Bruxelles, care cuprinde toată documentaţia europeană în format digital, în toate limbile Uniunii Europene. Potrivit decanului Nicolae Păun, arhiva a fost donată în urma exprimării unei opţiuni între Florenţa şi Cluj.

Oaspetele de onoare al UBB a vizitat și centrul Facultății de Studii Europene, care a reușit să atragă 20 de milioane de euro în ultimii 5 ani, prin finanțare europeană. Aici se oferă inclusiv consultanță pentru mediul exterior, atât pentru instituții  publice, cât și pentru companii private.

Fostul Negociator Șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, a apreciat că prezența comisarului european Dacian Cioloș la Universitatea “Babeș-Bolyai” denotă preocupare și suport pentru formarea specialiștilor în afaceri europene.

La eveniment au luat parte și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, prorectorii Mihaela Luțaș și Ioan Bolovan.

Tot astăzi, comisarul european a rostit un discurs despre dinamica spiritului european, cu ocazia deschiderii noului an universitar, iar ulterior a purtat și un dialog cu studenţii clujeni, pe tema profesionalizării şi carierei în domeniul studiilor europene şi al relaţiilor internaţionale.

 

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.