Parlamentarii judeţului Cluj într-o dezbatere despre învăţământ la ISJ

de Otilia Muresan

O masă rotundă pe probleme de educaţie, la care au participat parlamentarii judeţului Cluj, a avut loc la iniţiativa conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj,  în data de 19 octombrie, ora 11 la sediul instituţiei. Scopul agreat fiind acela de a centraliza opinii cu privire la evoluţia învăţământului preuniversitar din România, dar şi de a prezenta acele modificări de ordin legislativ care sunt considerate de maximă importanţă şi urgenţă, discuţiile au curs în regim dezbatere timp de 2 ore.

După o prezentare axată pe câteva problematici-cheie identificate la nivel de ISJ Cluj, dezbaterea, păstrând în liniile ei generale scheletul prezentat de inspectorul şcolar general, Valentin Claudiu Cuibus, s-a constituit din intervenţiile repetate ale domnilor parlamentari, concret pe unul sau mai multe dintre aspectele propuse.

Din categoria propunerilor legislative pentru a căror realizare Inspectoratul Şcolar General îşi doreşte implicarea directă a parlamentarilor clujeni sunt de amintit: deblocarea posturilor nedidactice/auxiliare, intrarea în liceu în clasa a 9-am condiţionată de obţinerea unei medii de minim 5 la evaluarea naţională, eliminarea posibilităţii înscrierii în circumscripţie la clasa pregătitoare-clasa I doar pe baza flotantului, posibilitatea premierii cadrelor cu rezultate deosebite, dar şi a elevilor olimpici, modificarea-corectarea coeficienţilor utilizaţi pentru calculul finanţării /elev, dar şi, o idee umanim acceptată, stabilitate legislativă în domeniul educaţiei.

Firesc a părut şi demersul de trecere în revistă a măsurilor care au fost luate, respectiv se vor a fi luate la nivel local pentru îmbunătăţirea sistemului: eficientizarea sistemului de inspecţie şcolară, eficientizarea reţelei şcolare, restructurarea învăţământului de excelenţă, organizarea învăţământului profesional şi tehnic în funcţie de cerinţele de pe piaţă, precum şi o colaborare eficientă cu primăriile.

Dincolo de susţinerea ideilor subliniate de domnul inspector şcolar general, Valentin Claudiu Cuibus, cei 7 parlamentari prezenţi, respectiv doamna Steluţa Cătăniciu, reprezentanta domnului senator Marius Nicoară, au deschis câteva axe de discuţie care vizau probleme din sistem. Astfel, domnul deputat Cornel Itu a ridicat problema finalizării campus-urilor şcolare la care au început deja lucrările, domnul deputat Iosif Koto a accentuat importanţa măsurilor care duc la creşterea performanţei personalului didactic, iar despre salarii a vorbit şi domnul senator Şerban Rădulescu şi domnul senator Alexandru Cordoş. Subiectul alcătuirii unui curriculum unanim acc

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.