Adrian Papahagi: Politica e ca o apă stătută… trebuie să facem mai mult decât gesticulaţie la limita obscenului

de admin

Astăzi, Adrian Papahagi a avut drept invitaţi la evenimentul de lansare a cărţii ABC-Darul Creştin-Democraţiei pe două dintre personalităţile marcante ale culturii din România, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat pentru a fi martori ai lansării cărţii, care a avut loc în incinta Clădirii Cazino din Cluj-Napoca, la târgul de carte Bookfest.

Pe parcursul cărţii sale, Adrian Papahagi explică, apelând şi la ajutorul unor ilustraţii, întocmai ca într-un abecedar, înţelesul unor cuvinte precum dreptate, libertate, egalitate, familie, educaţie, sănătate, şi altele, văzute prin prisma creştin-democraţiei, pe care o găseşte mult mai generoasă faţă de conservatorism şi liberalism.

Tocmai această generozitate l-a impulsionat pe Adrian Papahagi să candideze la alegerile parlamentare din 9 decembrie, în Colegiul 1 deputaţi din Cluj-Napoca.

Despre politică, Papahagi spune că “nu este o piscină de lux, nu este o mare, nu este o Mediterană, este o cloacă cu apă stătută. M-am lansat în politica românească cu speranţa probabil idioată că şi ideile mai au curs în această lume, că putem să facem o diferenţă prin ceea ce credem, prin ceea ce încercăm să fim, şi nu doar prin gesticulaţii la limita obscenului, prin imprecaţii extrem de joase, de care cred că ne-am săturat”.

Patapievici l-a comparat pe autorul cărţii cu un erou care părăseşte Troia aprinsă de flăcări pentru a putea întemeia un nou oraş prosper, însă acesta din urmă se compară mai degrabă cu cineva care intră într-o cetate în flăcări.

Andrei Pleşu i-a dedicat lui Papahagi o scrisoare trimisă de I L Caragiale unui amic de-al său, care dorea să se înscrie în viaţa politică:  “Eşti tânăr şi voinic, şi curat. Lasă-i pe contimpurani să-şi dea meciul de nataţiune în mocirla putridă care se numeşte politica actuală românească. Tu stai pe mal”.

Pleşu priveşte cu îngrijorare la candidatura lui Adrian Papahagi, însă constată că e nevoie ca asemenea oameni să candideze, pentru a se petrece ceva normal pe scena politică naţională.

În perioada 19 – 21 octombrie, Asociația Editorilor din România invită publicul clujean să răsfoiască o ofertă de peste 10.000 de volume, din peste 50 de domenii editoriale, în cadrul târgului Bookfest.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.