Anul trecut, execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 2,5% din PIB. Guvernul a reuşit să se încadreze în ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, în condiţiile reducerii ponderii veniturilor şi cheltuielilor în PIB, fiecare cu 0,9 puncte procentuale.
“Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită, de 15,9 miliarde lei (2,5% din PIB), ca obiectiv al politicii bugetare pe acest an şi aprobată la ultima rectificare bugetară”, arată Ministerul Finanţelor.
În luna decembrie 2013, cheltuielile au depăşit veniturile cu 6 miliarde de lei, după ce, în luna noiembrie, deficitul atinsese 9,8 miliarde de lei, deci 1,56% din PIB.
Tot în luna noiembrie, autorităţile române au negociat cu FMI, o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.
“Deficitul pe anul 2013 s-a menţinut la acelaşi nivel ca cel din 2012, respectiv 2,5% din PIB, în condiţiile în care au fost plătite arierate în domeniul sănătăţii şi în administraţia locală (+0,4 puncte procentuale din PIB), au fost reîntregite salariile personalului din sectorul bugetar (+0,5 puncte procentuale din PIB), iar sumele alocate de la bugetul de stat pentru susţinerea proiectelor finanţate din fonduri europene au crescut cu 1,6 miliarde lei faţă de anul precedent (+0,14 puncte procentuale din PIB), în special pentru cofinanţarea proiectelor ai căror beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România”, menţionează Finanţele.
Veniturile bugetului general, în sumă de 200 miliarde de lei, respectiv 32% din PIB, au fost cu 3,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar au scăzut ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.
Faţă de anul 2012, cheltuielile au urcat în termeni nominali cu 3,8%, ajungând la 215,8 miliarde de lei (34,5% din PIB). Ca pondere în PIB, cheltuielile au scăzut cu 0,9 puncte procentuale ca urmare a reducerii cheltuielilor cu dobânzile (0,1 puncte), subvenţiile (0,2 puncte) şi asistenţa socială (0,5 puncte).
Datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013 încasările din impozitul pe venit au urcat cu 6,5% faţă de anul precedent.
Veniturile din TVA au crescut cu 2,6%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 4,2%, influenţate de majorarea accizei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor. Ca urmare a reducerii încasarilor din vărsămintele BNR, veniturile nefiscale s-au redus faţă de anul precedent cu cu 1,45 miliarde de lei.
Şi încasările din contribuţiile de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,3%, susţinute de creşterea veniturilor salariale.
Creşteri faţă de anul precedent s-au putut observa şi la nivelul administraţiilor locale, la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, cu 7,2 %, taxe pe utilizarea bunurilor şi autorizarea utilizării bunurilor, cu 3,9%, şi venituri nefiscale, cu 3,9%.
Însă în acelaşi timp, cheltuielile de personal au urcat cu 13,5%, de la 40,8 miliarde de lei la 46,3 miliarde de lei. În PIB aceste cheltuieli au o pondere de 0,5 puncte procentuale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
De asemenea au crescut cheltuielile cu bunuri şi servicii, cu un procent de 12%, de la 34,44 miliarde de lei la 38,58 miliarde de lei. Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii a fost determinată de implementarea Legii 72/2013, prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale, precum şi pentru plata arieratelor de către administraţiile locale şi spitale.
SURSA: MEDIAFAX