După zece zile de antrenamente cu instructori internaţionali, cele cinci plutoane de tineri voluntari, aflate la atelierul internaţional de pregătire USAR’13, au rezolvat pe cont propriu sarcinile care le-au revenit conform scenariului exerciţiului final.
Elevii români, în echipă cu partenerii de la Organizaţia de Tineret a Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre (THW Jugend), au intervenit pentru salvarea a sute de persoane rănite sau date dispărute în cadrul a cinci puncte de lucru, organizate într-un poligon diferit faţă de cel în care s-au desfăşurat antrenamentele.
Prinse sub dărâmături, blocate în vagoane de tren, canale, sau în clădiri aproape de prăbușire, victimele și-au așteptat salvatorii. Lucrând împreună, tinerii s-au folosit cu pricepere de tot ce au învățat la atelierele de pregătire din cursul săptămânii: şi-au creat accesul spre victime, au acordat primul ajutor, au transportat persoane rănite, au stins “incendii” și au încercat să încheie în timp util misiunile primite, fără a aștepa în schimb o recompensă.
La sfârșitul zilei, participanții au părăsit locul “dezastrului” cu mulțumirea că măcar o parte din ceea ce înseamnă salvarea de vieți, au realizat-o împreună.
Pentru eforturile depuse, tinerii au avut parte, totuși, în cursul zilei de duminică, de o vizită într-un celebru parc de distracții din Germania. Elevii celor două licee din județul Cluj care au participat la proiectul USAR’13, alături de echipa ISU Cluj și colaboratorii lor, se vor întoarce în România în cursul dimineţii de marți, 06.08.2013.
Acest proiect şi-a atins toate obiectivele propuse, aducând participanţilor înşuşirea de cunoştinţe noi, experianţă în situaţii practice pentru căutarea şi salvarea persoanelor rănite, lucrul în echipe multinaţionale şi le-a oferit posibilitatea tinerilor să lege noi legături şi prietenii. Unul dintre marile câştiguri ale elevilor români este experienţa unică trăită aici.