UDMR Cluj acuză consilierii locali ai USL de promovarea luptei interetnice

de clujazi

Consilierii USL nu au fost de acord cu adoptarea noului Regulament al cimitirelor clujene în cadrul dezbaterii care a avut loc astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local. Proiectul de Hotărâre a căzut, iar UDMR Cluj acuză consilierii locali ai USL de transformarea unei probleme de ordin administrativ într-una interetnică.

„Constatăm cu stupoare că într-un oraș european care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană, introducerea unor măsuri de protecție a monumentelor istorice și funerare, precum și de reglementare a transmisibilității în familie a locurilor de veci, este transformată de unii consilieri locali ai USL într-o dezbatere cu tentă interetnică.
Considerăm că un asemenea demers este incompatibil cu orice proiect de viitor conceput în spirit european, bazat pe respectul reciproc dintre diferitele comunități etnice care conviețuiesc într-un spațiu cultural comun. Astfel, putem afirma că unii politicieni locali USL, care încearcă să genereze în mod artificial un conflict interetnic prin utilizarea unei retorici intolerante, lipsită de o argumentație ruptă de realitățile cotidiene ale municipiului Cluj- Napoca, lezează interesele întregii comunități clujene, idiferent de etnie.

Argumentația acestor consilieri USL, potrivit căreia, spre deosebire de alte orașe din România, ca Oradea, Sibiu, București, Constanța, etc., în Cluj nu se poate reveni la donația locurilor de veci între rudele de gradul IV.inclusiv (între veri primari și unchi-mătusă), este una hilară.

În susținerea acestei poziții, necesitatea restrângerii donației între rude de gradul II. inclusiv, se invocă două argumente: creearea, pe de o parte a premiselor comerțului clandestin și încercarea comunității maghiare de a îndepărta monumentele funerare românești din Cimitirul Central, Hazsongard.

Ne exprimăm public profunda indignare față de acest atac mârșav de factură șovină la adresa întregii comunități maghiare din Cluj, care instigă la ură interetnică, menită să servească interesele meschine ale unor politicieni patriotarzi.

Menționăm că la dezbaterea publică organizată de municipalitate privind regulamentul cimitirelor, toți participanții (reprezentanți ai cultelor, ai societății civile și persoane fizice), indiferent de etnie, s-au pronunțat pentru revenirea la posibilitatea donării locurilor de veci între rudele de gradul IV. inclusiv.

Considerăm că împiedicarea adoptării de către grupul de consilieri locali ai USL, a Regulamentului pentru organizarea și funcționarea cimitirelor, constituie o sfidare a opiniei publice și lezează drepturile și interesele tuturor cetățenilor din Cluj-Napoca”, se arată într-un comunicat al UDMR.

Aceste neînțelegeri la nivel locl se produc în contextul inițierii negocierilor dintre USL și UDMR la nivel central, pentru formarea unei majorități constituționale în Parlamentul României.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.