Tribunalul Neamţ a decis: Aeroportul din Târgu-Mureş primea finanţări ilegale

de admin

Tribunalul Neamţ a admis acţiunea în instanţă introdusă de Sindicatul din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca împotriva hotărârii prin care Consiliul Judeţean Mureş a asigurat, în mod ilegal, finanţarea Aeroportului din Târgu-Mureş. Mai exact, instanţa Tribunalului Neamţ a dispus anularea în parte a Hotărârii Consiliului Judeţean Mureş nr. 107 din 18.08.2011 privind încredinţarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome Aeroportul „Transilvania” Târgu-Mureş.

În concret, prin sentinţa Tribunalului Neamţ au fost anulate punctele f) şi g) ale Art. 1, alin (2) din HCJ Mureş nr. 107/18.08.2011 privind încredinţarea serviciului de interes economic general R.A. Aeroportul „Transilvania” Târgu-Mureş, care prevăd faptul că “prelucrarea zborurilor cu aeronave scutite, conform legii, de la plata tarifelor aeroportuare, inclusiv a pasagerilor acestor aeronave”, respectiv „achiziţia şi întreţinerea echipamentelor specifice necesare deservirii la sol a aeronavelor scutite, conform legii, de la plata tarifelor aeroportuare” sunt activităţi care reprezintă servicii de interes economic general.

Totodată, instanţa din Neamţ a mai obligat Consiliul Judeţean Mureş la plata sumei de 8.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Decizia de anulare, în parte, a prevederilor HCJ Mureş nr. 107/18.08.2011, confirmă faptul că activităţile de finanţare, atât a echipamentelor, cât şi a serviciilor de deservire la sol a zborurilor comerciale pe Aeroportul „Transilvania” din Târgu-Mureş au fost întreprinse în mod ilegal, din banii publici ai judeţului Mureş, fapt care a condus la o distorsionare semnificativă a competiţiei cu celelalte aeroporturi din regiune, îndeosebi cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.

Totodată, prin acordarea unei scheme de ajutor de stat către Aeroportul din Târgu Mureş au fost încălcate grav normele legislaţiei naţionale şi europene privind finanţarea serviciului de interes economic general, fapt care a condus la generarea unei competiţii economice neloiale pe piaţa aeronautică din România.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.