Tişe se opune deciziei Ministerului Sănătăţii de stopare a finanţării pentru spitalele private

de admin

Ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat zilele trecute că prin contractul-cadru pe 2013 care va intra în vigoare de la 1 martie, va sista finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private.

„În cazul de faţă, un ministru al Guvernului României nici măcar nu ştie că fondurile Casei nu reprezintă nicidecum ”fonduri publice”. Ci că acestea sunt constituite din banii contribuabililor, ai cetăţenilor, iar Statul doar îi administrează. Iar aceşti bani trebuie folosiţi în interesul contribuabilului, nicidecum în interesul unui Guvern! Guvernul nu este capabil să genereze valoare economică şi nu mai are bani, aşa că decide să îşi înnsuşească banii privaţi ai oamenilor. Totodată ministrul Nicolăescu stabileşte inclusiv unde poate sau nu poate să meargă un pacient, mai ceva ca în epoca comunistă”, declară Alin Tişe.

Senatorul clujean cere ministrului şi guvernului să renunţe la asemena aberaţii şi să lase pacienţii să decidă unde vor sa primească îngrijiri medicale, deoarece alegerea se face pe banii lor, doar administraţi de stat.

„Îl întrebăm pe ministrul Nicolăescu dacă ar merge să se trateze acolo unde decid pacienţii pentru dânsul? Sau unde consideră dumnealui că va beneficia de serviciile medicale necesare pentru a fi ajutat? Este dreptul fiecărui contributor să aleagă unde vrea să meargă în căutarea unui tratament! Şi este obligaţia Ministerului Sănătăţii ca banii daţi de către cetăţeni să fie folosiţi în interesul acestora! Ministrul liberal să aplice principiul liberal conform căruia banul în sistemul medical trebuie să urmeze pacientul, nicidecum ministru!”.

O altă măsură aberantă priveşte reîntoarcerea spitalelor în „grădina” ministerului. Metoda reprezintă o adevărată recentralizare a sistemului sanitar prin care Ministerul Sănătăţii se transformă în cooperativă în loc să fie organism de reglementare pentru domeniu.

Reforma începută prin transferul spitalelor către autorităţile locale trebuie să continue! Aceste autorităţi au investit bani în unităţile sanitare, în cazul nostru, banii clujenilor! Pentru sănătatea clujenilor! Nu suntem de acord ca unităţile sanitare modernizate şi susţinute din banii clujenilor să se reîntoarcă la minister.

Cer ministrului sănătăţii să renunţe la această iniţiativă şi să lase autorităţile să gestioneze spitalele transferate şi să nu mai bulverseze activitatea medicală. Ministrul să se ocupe de problemele care ţin cu adevărat de competenţa ministerului.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.