Potrivit vicepreşedintelui PDL, Alin Tişe, există o situație de urgență ignorată complet de Guvernul Ponta 3, şi anume codul portocaliu de inundații în sudul țării, care are ca bilanț provizoriu o persoană decedată, zeci de oameni evacuați, diguri rupte, sute de hectare de teren inundate, gospodării sub ape, bunuri distruse.
“Guvernul Ponta 3 este expresia clară a incompetenței și nepăsării. În fond, au fost înființate trei centre pentru trei persoane (conduse de Dragnea, Oprea şi Arafat), dar care nu fac nimic în situațiile de urgență! Dovada este lipsa lor de implicare în gestionarea efectelor acestor inundații, ca să nu mai vorbim despre prevenirea lor – altă responsabilitate prevăzută expres în lege. Noi chemăm toate forțele politice responsabile să semneze și să susțină moțiunea de cenzură inițiată de PDL, pentru a înlătura de la putere această adunătură ilegitimă”, a declarat vicepreședintele PDL, Alin Tișe.
Sub pretextul eficientizării gestionării situaților de urgență, Victor Ponta a modificat legislația în contextul accidentului aviatic din Apuseni. Scopul real al modificării normelor în materie nu a fost eficientizarea prevenirii și intervenției, ci strict rațiunea de imagine, extragerea premierului din cercul responsabililor în astfel de situații.
Astfel, conform modificărilor, au căpătat atribuții pentru astfel de situații trei entități: Comitetul naţional pentru intemperii şi calamităţi, Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă şi Departamentul pentru situații de urgență înființat la Ministerul Afacerilor Interne.
“O dovadă clară că modificarea legislației a fost făcută în mod heirupist, numai pentru a șterge dezastrul de imagine după accidentul din Apuseni sunt aberațiile rezultate din HG 94/2014 care prevede că președintele Comitetului este vice-premierul pentru siguranță națională, iar vicepreședinte este ministrul de Interne. Oprea are nu numai două funcții, ci și două centre de comandă, unul la Guvern, celălalt la Interne, dar nu se ocupă de niciunul (e de remarcat și faptul că centru de comandă de la Guvern – încă neoperațional – presupune investiții masive, după cum rezultă din HG 94, deși cel de la M.A.I. e perfect funcțional și a fost utilizat cu profesionalism)”, adaugă Tişe.