“Servus 2021” şi “Estul Vestului”, mărcile prin care Cluj-Napoca doreşte să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană

de admin

Astăzi, Clădirea Casino din Parcul Central a găzduit Adunarea Generală a Asociaţiei Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021, care şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2013. În acest context, preşedintele Florin Moroşanu a lansat motto-ul sub care oraşul se pregăteşte să cucerească onorantul titlu: “Servus 2021”, alături de conceptul “East of the West”.

“East of West este locul unde se întâlnesc resursele noastre, ocazie istorică de a ne descoperi unii pe alții și de a construi modele prin care să îndeplinim această maturizare, nu doar pentru noi, ci și pentru Europa, de al cărei destin suntem responsabili”, a declarat Moroșanu.

Prezent la prezentare a fost şi consiltantul Oliver Scheytt, care a concluzionat că pentru a obţine distincţia de Capitală CUlturală Europeană este nevoie de două lucruri: convingerea juriului şi mobilizarea cetăţenilor. Juriul care va selecta noua capitală culturală europeană a României va fi format din 7 persoane din afara ţării, alături de 6 persoane desemnate de la Bucureşti, a anunţat acesta.

În total există 8 oraşe care candidează pentru România, dintre care vor promova în etapa următoare, de după 2016, doar patru. Pentru prima fază a concursului, Clujul va trebui să convingă juriul, în doar 30 de minute, că are un proiect mai bun decât restul contracandidatelor din ţară-

“Orice oraş are o poveste importantă de spus despre comunitatea europeană, o poveste mai veche decât orice stat şi chiar decât Uniunea Europeană. Noi asta încurajăm oraşele să prezinte în proiectele de candidatură”, a precizat Oliver Scheytt.

Deşi investiţia într-un asemenea proiect este estimată la mai multe milioane de euro, câştigurile sunt de asemenea mari, menţionează Scheytt: se constată o creştere cu 30% a turiştilor cazaţi în oraş.

Viceprimarul Anna Horvath a apreciat în acest sens faptul că Primăria Cluj-Napoca investeşte tot mai mulţi bani în candidatură, sumele crescând de la 1.000.000 de lei în 2011, la 1.000.000 de euro în 2014. “Clujul are de oferit Europei ceva adiţional, ce nu se regăseşte în niciun alt oraş. este vorba despre un model inovativ european de raportare la dezvoltarea oraşului, prin cultură”, a adăugat viceprimarul.

La prezentarea raportului de activitate şi a planurilor Asociaţiei pe 2014 au mai luat parte consilierii locali Radu Moisin şi Claudia Anastase, directorul directiei Comunicare, Relatii Publice si Turism, din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, Răzvan Rotta, Ioan Sbârciu, Sorin Dan, directorul Muezului de Artă Cluj-Napoca, Stegerean Călin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

Preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană a lansat astăzi un apel public la adresa investitorilor din Cluj-Napoca, pe care îi roagă să se implice puternic în proiectul de candidatură pentru anul 2021, finanţând activitatea Asociaţiei.

cluj capitala culturala europeana

florin morosanu

oliver scheytt

vakar istvan

anna horvath

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.