Pentru toţi conducătorii auto, siguranţa lor şi a pasagerilor aflaţi în maşina pe care o conduc ar trebui să fie o prioritate, din momentul în care urcă în maşină şi până când ajung la destinaţie. În acest sens, reamintim faptul că portul centurii de siguranţă nu este doar o obligaţie legală, ci şi o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nefolosirea centurii de siguranţă sau a altor dispozitive de retenţie omologate, de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule, creşte riscul de vătămare a acestora în accidente rutiere şi agravează leziunile suferite în urma coliziunilor.
Un bilanţ al accidentelor rutiere înregistrate în primele 2 săptămâni ale lunii septembrie, pe raza judeţului Cluj, indică producerea a 12 accidente rutiere grave, în care 6 persoane şi-au pierdut viaţa şi 13 au fost rănite grav.
“Reamintim faptul că dispozitivele omologate şi centura de siguranţă joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse şi măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident. Aceasta nu a fost proiectată pentru confort, ci pentru siguranţă. Totodată, centura de siguranţă împiedică proiectarea zonei capului în obiecte dure (bord, volan, parbriz. De asemenea, folosirea centurii permite conducătorului auto să rămână stăpân pe vehiculul său, reducând astfel, riscul unei coliziuni suplimentare. De exemplu, în cazul celor două accidente produse în săptămâna care a trecut pe DN 17, pe raza localităţii Cuzdrioara, soldate cu 4 morţi, 2 răniţi grav şi 2 răniţi uşor, s-a constatat faptul că niciuna din victime nu purta centura de siguranţă. Pentru a-i face pe conducătorii auto şi pe pasageri să conştientizeze riscurile la care se expun prin neportul centurii de siguranţă, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Cluj desfăşoară periodic activităţi preventive în acest sens”, precizează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj.
În perioada 16 – 21 septembrie a.c., poliţiştii rutieri au intensificat acţiunile pe linia respectării prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă. Având în vedere neregulile constatate în domeniu, aceştia au fost nevoiţi să aplice circa 500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 80.000 de lei.