România a încheiat anul 2013 cu o reușită importantă: cea mai mica inflație din ultimii 24 de ani.

de clujazi

Tinta-de-inflatie-de-3-5--din-2013--conditionata-de-un-an-agricol-ca-in-2011

După 24 de ani de capitalism, România a reușit să intre în Occident, din punctul de vedere al inflației. Însă la indicatorul PIB per capita încă se află la 22% față de țări precum Franța sau Germania.

 

Datorită producției agricole bune și reducerii TVA la produsele de panificație, inflația a ajuns la 1,55% în luna decembrie a anului trecut, un nivel minim al ultimilor 24 de ani. Inflația s-a încadrat la limita inferioară în intervalul țintit de BNR pentru anul trecut, aceea de 1,5 – 3,5%.

Anii 2006 și 2011 au fost de asemenea anii în care banca central a atins ținta de inflație. Însă acum este pentru prima data când România are o inflaţie anuală de sub 2%, adică limita uzuală în ţările occidentale, limită care părea imposibilă în perioada 1990-2000.

Însă deocamdată  PIB per capita în Ro­mâ­nia este de doar 7.000 de euro, faţă de 32.000 de euro în zona euro, deci de patru ori mai redus, iar salariile sunt de 7-10 ori mai mici decât în Franţa, Germania sau Olanda.

Eugen Sinca, analist șef al BCR consideră că în lipsa reducerii TVA la produsele de panificaţie şi a anului agricol excepţional rata anuală a inflaţiei din 2013 s-ar fi situat undeva în intervalul 3-3,5%, deci la limita superioară a ţintei BNR.

Totodată, creşterea anuală a preţurilor mărfurilor nealimentare a fost de 3,6%, iar cea a serviciilor de 3,4%, în timp ce preţurile la produsele alimentare au scăzut cu 1,8%.

România are o inflație foarte scăzută în Europa Centrală și de Est, cu o rată anuală de aproape 1,6% în anul 2013.

În Cehia inflaţia a fost de 1,4% la finalul anului trecut (la o ţintă a băncii centrale de 2%±1pp), în Polonia este estimată la 0,7% în decembrie (cu o ţintă a băncii centrale de 2,5%±1pp), iar în Ungaria estimările indică o rată a inflaţiei în jurul valorii de 0,4% (faţă de o ţintă a băncii centrale de 3%).

Conform unor analiști, în 2014 inflația va  continua să oscileze în primele luni în jurul pragului minim de 1,5%, însă, ulterior, va creşte spre 3-4%.

Situația descendentă a  inflaţiei din prima parte a anului 2014 şi cererea de consum încă slabă ar putea încuraja BNR să continue ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie şi diminuarea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii, măsuri care ar putea conduce la scăderea dobânzilor la credite şi relansarea creditării, având un impact favorabil asupra economiei.  BNR a început anul cu o reducere a dobânzii-cheie de la 4% la 3,75%, măsură acompaniată de diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12%  şi la valută de la 20% la 18%.

 

În primul an de ţintire a inflaţiei, 2005,  preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 8,6% faţă de ţinta de 7,5%, în anul 2006 inflaţia anuală a coborât spectaculos la 4,9%, sub ţinta de 5%, iar în anul 2007 a urcat înapoi la fel de spectaculos până la 6,6%, peste ţinta de 4%.

În perioada 2008-2010 inflația anuală nu a reușit să ajungă la intervalul propus de BNR. Datorită crizei financiare internationale, a început o luptă crâncenă cu prețurile și cu scumpirea excesivă a petrolului și a unor materii prime.

În anii de criză, angajamentul de ţintire a inflaţiei a intrat în conflict cu posibilitatea ca BNR să contribuie la contracararea recesiunii. Pe lângă ţinta de inflaţie, BNR a avut de acomodat obiective uneori contradictorii legate inclusiv de politica de curs de schimb şi de reglementările în domeniul creditării – adică a trebuit să controleze cursul şi să ţină în frâu creditarea.

Anul 2011 s-a încheiat cu o inflaţie de 3,14%, în ţintă, în timp ce în 2012 România a ajuns la o rată a inflaţiei de 4,95%, în afara intervalului ţintit, în urma producţiei agricole slabe, a scumpirii energiei, a gazelor şi a petrolului, precum şi din cauza deprecierii leului.

SURSA: ZIARUL FINANCIAR (ZF)

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.