Germania este cea mai mare economie a zonei euro și totodată cea mai stabilă dintre acestea, tocmai de aceea cetățenii țărilor cu probleme legate de șomaj își croiesc drumul către ea.
Numărul imigranților în Germania se află într-o creștere continuă. Imigrația netă a urcat de la 128.000 de persoane în 2010 la 340.000 în 2012, cei mai mulți imigranți venind din țările din sudul Europei, țări puternic afectate de criza datoriilor, conform agenției Thomson Reuters.
Conform ziarului Der Spiegel, România se situează pe locul 2 în ceea ce privește numărul imigranților din Germania, pe locul 1 situându-se Polonia cu un număr de 147.239 de imigranți. Pe locul 3 se poziționează Bulgaria (45.966),
Paradisul German este privit însă cu alți ochi de către cei din interiorul acestuia. Germanii sunt nemulțumiți de condițiile dificile de muncă din anumite sectoare ale economiei.
Aceștia se mai confruntă cu probleme legate de existența unui salar minim pe economie. În Germania nu există un astfel de salar, uniunile sindicale cerând introducerea unuia de 8,5 euro/oră, însă fără vreun folos.Guvernul a respins această cerere punctând faptul că aceasta ar încălca practica de succes a Germaniei, de a feri negocierile salariilor de intervențiile politice.
O altă problemă majoră o reprezintă și posturile slab plătite care ajung la un procent de 22% din piața forței de muncă, la fel ca și în Marea Britanie, cu 5 puncte procentuale peste media UE, potrivit datelor Eurostat.
Pentru rezolvare lipsei forței de muncă calificată , au fost aprobate luna trecută noi reglementări prin care Germania deschide piața muncii și cetățenilor din afara UE din data de 1 iulie 2013, lucru care va avea drept consecință și pătrunderea unui nou val de imigranți în Germania.
În contextul crizei și al globalizării, emigrarea este un fenomen imposibil de evitat. Unele țări se vor confrunta cu un excedent de forța de muncă pe când altele cu o lipsă a acesteia.
Sistemul german are și el părțile lui negative, de aceea cel mai bine ar fi dacă fiecare cetățean ar încerca să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea propriei lui țări astfel încât emigrarea să nu mai devină o variantă atât de atractivă.
Foto : zf.ro