Consilierii locali ai USL atrag atenţia asupra suportării din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, în baza unei sentințe judecătoreşti, a unei sume de 500.000 de euro, într-o speță cu foarte multe situații neclare, cum este cazul JV Consorzio Garboli Conicos SpA – Tirena Scavi SpA.
Cele două companii au încheiat cu Primăria Cluj-Napoca două contracte pentru întreţinerea drumurilor publice, în valoare de peste 50 milioane de euro, însă municipalitatea a întârziat acoperirea unor facturi pentru lucrări, iar companiile au decis să-şi recupereze banii în instanţă, cerând pe lângă decontarea facturilor, şi penalizări pentru întrârzieri.
Consilierii locali ai PNL şi PSD semnalează însă că juriştii Primăriei au lipsit de la înfăţişări atât la Tribunalul Specializat Cluj, cât şi la Curtea de Apel, dreptul la apărare al municipalităţii nefiind exercitat.
Proiectul de Hotărâre al Consiliului Local, prin care era luată la cunoştinţă sentinţa Curţii de Apel, a fost adoptat în data de 11 decembrie, în cadrul unei şedinţe de la care consilierii USL s-au retras considerându-se jigniţi de primar în chestiunea transportului public în zona metropolitană.
Consilierul local Ioan Bâldea (PNL) afirmă că din 22.01.2013, de când au primit soluția de la Tribunalul Specializat Cluj, “Emil Boc și avocații PDL consilieri locali au tăcut, nu au informat Consiliul Local cu privire la acesta situație, ba mai mult, juriștii primăriei au arătat în mod suspect o totală lipsă de interes față de acest proces”.
Primarul Emil Boc se apără, menţionând că această situaţie este o consecinţă directă a deciziei adoptate în unanimitate de către Consiliului local Cluj-Napoca, în anul 2011, când, prin HCL 374 legislativul a decis să nu accepte propunerea de convenţie propusă de către Primărie, în urma negocierilor cu firma italiană, aceasta adresându-se instanţei şi obţinând câştig de cauză.
Totodată, edilul a anunţat că Primăria municipului Cluj-Napoca a intentat la rândul său un proces în instanţă, pentru a obţine plata unor despăgubiri materiale în urma nerespectării termenelor constractuale ale unora dintre lucrările prestate de către companie în cadrul programului de reabilitare a tramei stradale din perioada 2006 – 2010, valoarea solicitată fiind de 13.693.315,84 de lei, adică mai mare decât ceea ce solicită consorţiul.
Totuşi, consilierul local Claudia Anastase arată că nu primăria ar fi propus o formă a convenției, iar legislativul nu a fost de acord cu ea; în realitate, după cum o demonstrează documentele însoțitoare ale referatului, partenerul JV Consorzio Garboli Conicos SpA-Tirena Scavi SpA a propus convenția și nicidecum Primăria.
“Cu grația celui care ori este prost informat de subalterni, ori insistă în maniera-i cunoscută să
dinamiteze corecta informare a opiniei publice, primarul Emil Boc promovează în răspunsul său și
un al doilea neadevăr. Consilierii PSD au anticipat de atunci ceea ce se prefigura în această relație contractuală, iar realitatea pe care ne-a adus-o în fața această sentință, ne demonstrează că actuala situație nu este o consecință a unei hotarari de consiliu în care tocmai adevărurile erau subliniate, ci este o consecință directă a modului absolut păgubos pentru banul public, în care a fost îndrumat să lucreze executivul direct implicat în această problemă din Primaria Cluj-Napoca, condusă pe rând de primarii Boc-Apostu-Boc.
Așa cum am spus-o și atunci în comisia de specialitate și mai apoi am materializat susținerea printr-un amendament în plenul ședinței de Consiliu Local din data 27.09.2011, convenția înaintată de asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, are în cuprinsul ei și un scadentar prin care în fapt, membrilor Consiliului Local li se servea să își asume prin vot, inclusiv intârzierile la plățile deja efectuate cu ordine de plată, întârzieri pe care executivul primăriei are obligația sa le justifice in relatia contractuala cu tertul si nicidecum consilierii. Prin aceasta convenție în formă în care ne era propusă, tocmai urma ca membrii consiliului local să își asume și existența întârzierilor și eventualele penalitați generate de acele întârzieri, penalități care urmau a fi apoi plătite tot din bugetul local. Eu nu am fost de acord cu această situație și se dovedește cu prisosință azi, că am avut dreptate înca de atunci. Convenția avea ca scop declarat înlocuirea unui instrument de plată cu un altul, pentru asigurarea garanției de încasare, de altfel firești, pe care partenerul contractual dorea să și-o asigure odată cu eliminarea prin ordonanță de urgență a de atunci, condus de domnul Emil Boc, a biletelor la ordin ca instrument de plată pentru administrații. În realitate urma ca prin aprobarea convenției în forma propusă, intregul consiliu să devină prin vot, solidar cu decizia întemeiată sau neintemeiată, a primarului Apostu de a nu achita la timp obligațiile de plată generate de facturile emise de către asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA. În acest sens am formulat și un amendament la forma inițiala a convenției propuse de Tirenna Scavi, tocmai pentru a deveni evident ca nu sunt girate întârzierile la plată de către consilierii locali și implicit nu sunt girate eventualele penalități determinate de aceste întârzieri. Primarul Apostu a înțeles atunci foarte bine ce am făcut prin amendamentul meu și a încercat să nu fie ostil în votarea acestuia. Astfel, i-aș recomanda domnului primar Emil Boc să citească mai atent materialele la care face referire când vorbește, sau să fie mai selectiv în alegerea oamenilor care îl informează, pentru că prin răspunsurile domniei sale nu face decât să întărească dovezile că nu a ales să se implice în a gestiona în favoarea primăriei ca reprezentant al interesului public acest proces, dar alege astăzi să se apere prin răspunsuri neserioase, fără legatura cu realitatea și consistența faptelor din această speță. Deși nu mă bucură faptul că am avut dreptate în 2011 pe această speță, pot să spun că poate a venit momentul să se vadă cât de costisitoare pentru bugetul public pot fi alegerile greșite ale unor oameni pentru a conduce destinele unor comunități”, arată liderul grupului PSD, consilierul Claudia Anastase.