Președintele Traian Băsescu, și-a exprimat speranța în legătură cu misiunea Fondului Monetar Internațional în România (FMI), fiind încrezător că va avea succes.
Acesta a adăugat: “Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză”.
Traian Băsescu a criticat Guvernul în cadrul discuțiilor cu FMI, în privința introducerii de noi taxe.
“Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia”, a spus Traian Băsescu.
De asemenea, președintele a menționat faptul că responsabilitatea pentru introducerea unor astfel de măsuri aparține Guvernului și Fondului Monetar Internațional.
“Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!”, a anunţat Traian Băsescu.
Tot în cadrul aceleași dezbateri, președintele a menționat despre situația din anul 2010, când Guvernul a luat măsuri dramatice pentru reducerea deficitului bugetar, reducând cu 25% salariile bugetarilor, prin introducerea de taxe noi, liberalizarea pieţei muncii, reducerea numărului de posturi în sectorul bugetar.
“Toate aceste măsuri ne-au permis, de când le-am adoptat, în mai 2010, pentru ca din 2011 să avem din nou creştere economică”, a mai arătat Traian Băsescu, sublinind faptul că agricultura nu a fost, atunci, un suport pentru această evoluţie pozitivă.
Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate creşterea accizei la carburant.
După ce Traian Băsescu s-a opus semnării ultimului memorandum, Guvernul vrea ca board-ul FMI să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României. Prin refuzul de a semna memorandumul, președintele s-a opus practic introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburanți.
În 14 ianuarie, Traian Băsescu a anunțat că va începe vizita delegației FMI la București și că decizia sa în ceea ce privește introducerea accizei suplimentare la carburant rămâne fermă.
Pe de altă parte, Ponta a anunțat în același context că Guvernul este decis să continue reformele asumate, iar ,,blocajul” președintelui se datorează unor interese de natură politică și electorală.
Ponta a afirmat că “în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.
SURSA: MEDIAFAX