Premieră naţională, la Cluj: celulă de criză pentru copiii cu deficienţă de atenţie şi hiperactivitate

de admin

Clujul va avea în premieră naţională un grup de lucru pentru susţinerea copiilor diagnosticaţi cu ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate). În cadrul acestui proiect au promis să se implice atât autorităţile locale, cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia de Sănătate Publică Cluj, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj, cât şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii.DSC_0087

“Am slutat proiectul depus spre finanţare la Primărie încă din primul moment. Acest model de bune practici poate fi preluat şi implementat şi în alte judeţe, chiar promovat printr-un proiect naţional. Proiectul vine în sprijinul a foarte mulţi părinţi, care m-au contactat de multe ori pe această temă, care subliniau importanţa de a colecta informaţii, de a discuta cu personal autorizat despre identificarea şi tratarea deficienţei. Felicit Asociaţia Paşi Înainte pentru demersul pe care l-a iniţiat. Cred că avem acest avantaj competitiv la Cluj pentru că avem resursa umană bine-pregătită, chiar şi pe această componentă”, a declarat, astăzi, primarul Emil Boc.

Coordonatorul proiectului, Andreea van Peer, a menţionat că proiectul Asociaţiei Paşi Înainte este dedicat în special acelor familii care nu mai deţin resurse pentru tratament adecvat, atât în cadrul restrâns al familiei, cât şi în şcoli.

Un accent deosebit va fi pus pe dialogul cu părinţii, care de cele mai multe ori nu conştientizează pericolul pe care îl presupune o asemenea deficienţă şi care refuză să accepte că micuţii au o problemă.

“Nu deţinem o informaţie exactă a copiilor care se încadrează în această afecţiune, există foarte multe cazuri care nu sunt luate în evidenţă deoarece există mulţi părinţi care evită să recunoască că copilul lor nu este în regulă deşi are tot ceea ce îi trebuie din punct de vedere material. Trebuie să informăm corect părinţii şi pe urmă, în planul doi, profesorii, învăţătorii, educatorii, pentru că boala are debut imediat după vârsta de doi ani, şi este foarte importnat să fie descoperită în primii ani de viaţă pentru că altfel boala se repercutează şi în etapa de adult, însă atunci este târziu să se mai acţioneze”, a spus Dorina Duma, conducătorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Într-o primă etapă va fi format un grup de lucru care va avea întâlniri lunare, timp de cel puţin un an, pe parcursul cărora vor fi prezentate cazurile de ADHD în care părinţii nu mai au resurse pentru un tratament corespunzător, inclusiv din punct de vedere financiar.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.