“În lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unu din cinci români va avea peste 65 de ani, în 2030, iar în 2060 raportul va fi de 1 la 3. În anul 2030 femeile vor trăi la pensie 22 de ani, iar bărbaţii 17 ani. Creşterea graduală a nivelului de trai din timpul vieţii active va face ca persoanele pensionate să fie puţin dispuse să accepte o schimbare a standardului de viaţă după 65 de ani, în urma diminuării veniturilor, iar pensia publică trebuie completată cu alte resurse financiare, acumulate începând cu vârsta de 30 de ani. Îmbătrânirea populaţiei ocupate din România este mult mai accentuată în agricultură, unde o treime din persoanele ocupate au vârsta de peste 55 de ani”, a arătat miercuri autorul raportului, analistul şef al BCR, Eugen Sinca, într-o conferinţă de presă.
Și astfel, PIB-ul României se va diminua, datorită scăderii contribuției forței de muncă. Presiunea va fi tot mai mare asupra bugetului de stat, iar rata de economisire și implicit investițiilor vor avea de suferit.
Dar, în fond, îmbătrânirea populației este oarecum normală. Lumea cunoaște o dezvoltarea mult mai alertă decât în alți ani, oamenii trăiesc mai mult, speranța de viață crește odată cu îmbunătățirea condițiilor de trai, și implicit vârsta medie crește. În țările mai sărace, precum cele din Africa, țările arabe, Sri Lanka, vârsta medie este undeva sub 30 de ani, deci populația nu mai apucă să îmbătrânească.
România se află printre primele 5 țări, alături de Polonia, Slovacia, Letonia și Slovenia, în ceea ce privește ritmul rapid de îmbătrânire a populației. O explicație care poate s-ar potrivi în cazul României, ar fi imigrarea din ce în ce mai mare a populației tinere în alte țări.
Foto : jurnalul.ro