Parlamentarii clujeni invitaţi să facă lobby în capitală pentru proiectele Consiliului Judeţean

de admin

Parlamentarii clujeni au fost convocați la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Cluj, în vederea susținerii principalelor proiecte de dezvoltare ale județului.

Președintele CJ, Horea Uioreanu, a propus senatorilor și deputaților prezenți la eveniment, un număr de 9 proiecte în valoare de 934.577.432 lei.

Cel mai costisitor proiect cuprins în această mapă este Spitalul Regional de Urgență, proiect despre care Uioreanu afirmă că are susținerea ministrului Sănătății, Eugen Nicolaescu, și care trebuie să fie reevaluat, urmând ca pentru finanțare să se apeleze din anul 2014 la fonduri europene.

Extinderea parcurilor industriale Tetarom I, II, III și IV ar costa peste 120 milioane de lei, Consiliul Județean având nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului pentru finanțarea acestor proiecte. “Există cerere pentru aceste terenuri, însă clauza de confidențialitate împiedică divulgarea acestora”, argumentează Uioreanu.

La Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, etapa de 2100 m a noii piste se află în fază finală, însă pentru finanțarea devierii Someșului și pentru exproprieri bugetul județului este insuficient.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, aflat deocamdată în impas datorită intrării în faliment a câștigătorului licitației de proiectare și execuție, va necesita o alocare în valoare de 22 milioane de lei.

Campusului teologic al Mitropoliei Clujului, Sălajului și Maramureșului necesită un sprijin în valoare de 12 milioane de lei, iar Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, 1 milion de lei.

Deputatul Mate Andras a sugerat colegilor săi parlamentari, susținerea procedurii de introducere a gazului în Huedin, precum și a proiectelor mari de infrastructură.

Adrian Gurzău a cerut președintelui CJ să acorde atenție sporită Centrului de Management Integrat al Deșeurilor și coerență din punct de vedere administrativ la nivelul Clujului, în timp ce Cornel Itu a cerut amenajarea unui nou parc industrial între Dej și Gherla pentru crearea de locuri de muncă în domeniul IT.

Într-o postură mai realistă, Radu Zlati i-a amintit lui Horea Uioreanu că “Din 2 lei pe care îi cerem, primim 0,75 de la centru”, recomandând călduros să nu se mai viseze la proiecte fanteziste, ci să se avanseze propuneri concrete și reale pentru finanțare.

Vicențiu Irimie a tras un semnal de alarmă la adresa instituției care a găzduit întâlnirea, pentru a fi luate în seamă și proiecte de dezvoltare a zonelor Turda și Câmpia Turzii.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.