Papa Benedict a murit! Eveniment fără precedent în istoria de 2000 de ani

de clujazi

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani. Funeraliile sale sunt aşteptate să fie oficiate de succesorul său, Papa Francisc. Acesta este un eveniment fără precedent în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice la care ar putea participa zeci de mii de persoane, inclusiv şefi de stat.

Preotul catolic Francisc Doboș a declarat la Digi24 că protocolul în această situație va fi mult simplificat, deoarece nu mai este nevoie să se aleagă un nou papă. “Nu va fi decât o înmormântare, chiar dacă este înmormântarea unui papă. Vor fi zile de doliu și tot ce presupune un astfel de eveniment.

Acest moment era aşteptat, tot ce a transmis Sfântul Scaun în ultimele zile indica starea delicată a sănătății sale. Era evident că se afla pe patul de moarte. Cu siguranță vor participa toți cei care doresc, de la șefi de stat până la credincioși”, a spus Doboș.

Biografie

Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI, născut Joseph Alois Ratzinger (n. 16 aprilie 1927, Marktl, Bavaria, Republica de la Weimar – d. 31 decembrie 2022,[6][7] Vatican[8]) a fost al 265-lea papă al Bisericii Catolice. A fost ales la 19 aprilie 2005 în Conclavul din 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă german după 482 de ani (ultimul papă germanic a fost Adrian al VI-lea, în perioada 15221523).

Înaintea alegerii sale ca papă, între 1957 și 1977, Joseph Ratzinger a activat timp de douăzeci de ani ca profesor de teologie. A predat la universitățile din München, Bonn, Münster, Tübingen și Regensburg. În anul 1977 a devenit arhiepiscop de München și a fost ridicat la rangul de cardinal de papa Paul al VI-lea.

În anul 1982 a fost chemat la Roma și numit de papa Ioan Paul al II-lea în funcția de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Apoi președinte al Comisiei Pontificale Teologice Internaționale și al Comisiei Biblice Pontificale. Din 2002 până la alegerea ca papă în aprilie 2005, a fost decan al Colegiului Cardinalilor.

În data de 11 februarie 2013 a anunțat retragerea sa din funcția de papă, cu începere din data de 28 februarie 2013, ora 20.00 (CET). Noul său titlu a fost acela de „papă emerit”.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.