Pacienţii care suferă de poliartrită îşi exprimă suferinţele şi speranţele prin artă

de admin

Astăzi, 20 noiembrie, la Galeria Hangar din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul de lansare oficială în Cluj a Cartei Poliartritei Reumatoide, piesa de rezistenţă a campaniei de comunicare InspirART – Emoţii Articulate, prin care artiştii au fost puşi faţă în faţă cu medici şi pacienţii care suferă de această boală necruţătoare.

Prin această campanie demarată de compania Pfizer, artiştii au oferit bolnavilor de poliartrită reumatoidală un sprijin prin atelierele de artă, prin care oamenii şi-au putut exprima durerea şi speranţele în medici şi societate.

Artiștii români contemporani care au participat la campanie sunt: Sorin Ilfoveanu, Francisc Chiuariu, Laura Covaci, Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan, Mihai Zgondoiu, Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Radu Șerban, Mihaela Gorcea, Călin Stegerean și Valentin Codoiu.

Potrivit prof dr Simona Rednic, această boală cronică stabileşte legături de lungă durată între medici şi pacienţi, însă în ciuda acestui lucru, între cele două părţi nu se poate forma un dialog deoacere medicii puţini la număr sunt suprasolicitaţi, iar pacienţii se lovesc zilnic de durere, analize, tratamente şi incapacitatea de a face uneori cele mai elementare lucruri. Pentru întreţinerea unei relaţii strânse între medici şi pacienţi au fost iniţiate mai multe întâlniri la care au fost invitaţi şi ariştii, care receptori în special ai sentimentelor persoanelor bolnave de poliartrită reumatoidă.

Liderul echipei de artişti clujeni care s-au implicat în proiect, s-a declarat foate vulnerabil în faţa suferinţei şi experienţelor mărturisite de pacienţi, mai ales având în vedere că dialogul se purta în afara securităţii conferite de atelierele de lucru.

Atât medicii, cât şi pacienţii, consideră că prin intermediul artei, artiştii obişnuiţi să lucreze cu sentimentele, reuşesc să transmită celor din jur, cel mai bine, trăirile lor, ceea ce bolnavii n-ar fi reuşit să facă prin cuvinte.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.