Pachetul de servicii de bază va fi introdus de către Ministerul Sănătăţii începând cu 1 aprilie. Odată cu introducerea acestei măsuri, medicul de familie şi ambulatoriul spitalelor se vor afla în centrul sistemului, prin creşterea sumelor alocate, a numărului de consultaţii şi de analize.
Pachetul de servicii medicale este menit să formeze baza pe care se vor construi ulterior asigurările private şi să organizeze mai bine sistemul de sănătate. Acesta este proiectul principal al ministrului Eugen Nicolăescu, însă funcţia sa de la Sănătate urmând să fie preluată de către Cristian Buşoi, actualul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), deci implementarea acestuia, stă sub semnul întrebării.
Pachetul de bază ar aduce listele de aşteptare pentru internarea în spital şi introducerea consultaţiei de prevenţie la medicul de familie. Teoretic, în funcţie de vârstă fiecare pacient are datoria de a merge o dată pe an sau o dată la trei ani la medicul de familie pentru a-şi verifica starea de sănătate. Astfel, medicii de familie vor reprezenta accesul direct către servicii medicale, pacientul este obligat să treacă pe la medicul de familie înainte de a vedea un specialist, altfel va suporta costul unei consultaţii.
Cum se va realiza în schimb triajul urgenţelor? Deocamdată Ministerul Sănătăţii susţine că orice nelămurire va fi explicată de către normele de aplicare, finalizate spre sfârşitul lunii februarie.
Nevoia de a avea un astfel de pachet de bază a apărut în condiţiile în care numărul internărilor în spital, unde tratamentul este costisitor, este tot mai mare, iar multe dintre cazuri sunt nejustificate ori nu se realizează de fapt (fiind declarate doar pentru a se obţine mai mulţi bani), a anunţat Ministerul Sănătăţii. În schimb tratamentul la medicul de familie şi în ambulatoriu, este slab dezvoltat, deşi la costuri mult mai mici pacienţii ar putea primi aceleaşi beneficii. Conform unor date din 2012, aproximativ un milion de cazurile de internare continuă în secţiile de acuţi puteau fi rezolvate prin ambulatoriu.
Pentru un serviciu în ambulatoriu statul decontează 100 de lei, pentru un caz rezolvat prin spitalizare de zi 400 de lei, iar pentru un caz rezolvat prin spitalizare continuă (mai mare de 24 de ore) – 1.444 de lei.
În alte cuvinte, Ministerul îşi doreşte ca pacienţii să ajungă la spital ca o ultimă măsură, să treacă preferabil mai întâi pe la medicul de familie şi ulterior prin ambulatoriu. Astfel se va mări numărul de consultaţii acordate de medicul de familie şi nu se vor deconta serviciile la specialist, dacă nu a existat iniţial o trimitere de la medicul de familie. Va apărea de asemenea o consultaţie suplimentară, cu scop preventiv, de evaluare a stării generale de sănătate, care bineînţeles se va achita separat.
Tot medicii de familie vor acorda şi consultaţii speciale, pentru cele mai frecvente boli, pentru a degreva din serviciile oferite în ambulatoriu.
Programul de lucru în ambulatoriu, va fi mărit, pentru o bună asigurare a serviciilor, iar pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, se va introduce consultaţia multi-disciplinară (la care iau parte mai mulţi medici).
O serie de afecţiuni sunt excluse de la tratament prin spitalizare continuă (există o listă de boli pentru care medicii nu mai pot interna), astfel că aceste afecţiuni vor fi tratate fie în ambulatoriu, fie prin spitalizare de zi.
Pachetul de bază va fi oferit către persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de stat, iar pentru neasiguraţi statul propune un pachet minimal, în care sunt incluse urgenţele, serviciile de prevenţie la medicul de familie, consultaţiile pentru gravide, naşterea.
Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu urgenţele. Se ştie că acestea vor fi oferite atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate, însă nu se clarifică exact cum vor gestiona autorităţile acest serviciu.
„În managementul sanitar este o regulă: dacă astupi o gaură, dar laşi deschise altele, toţi pacienţii vor intra – ieşi pe acolo. Aşa e şi acum, şi va fi şi în viitor dacă nu se gândeşte şi lucrează strategic. Dacă eşti neasigurat şi te doare capul, la SMURD fără probleme ai de toate că este sau nu urgenţă“, a explicat Laszlo Lorenzovici director general la firma de consultanţă pentru analiza financiară a bugetelor spitalelor Hospital Consulting. În prezent, de cele mai multe ori, spitalele sunt obligate să primească şi să trateze orice persoană care se prezintă şi susţine că are o problemă urgentă.
În plus, momentan nu există consultaţie de prevenţie deşi există o consultaţie de bilanţ anual. Pentru un pacient nou, medicul de familie acordă maximum trei consultaţii. Nu există consultaţiile speciale iar pentru bolnavii cronic numărul consultaţiilor este plafonat la una pe lună.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR (ZF)