În ediția din 9 aprilie, a ziarului BURSA, acesta relata în exclusivitate pentru România, că autoritățile din Cipru anchetează condițiile prin care BoC a ajuns să dețină 9,7% din BT, la baza întregii acțiuni, aflându-se raportul realizat de către compania americană de consultanță Alvarez&Marsal, solicitat de către Banca Centrală a Ciprului, în luna august a anului trecut.
În același context, în iunie 2012, Horia Ciorcilă, președintele BT, fusese achitat în procesul de manipulare a pieței de capital, la Curtea de Apel, București. Procesul avea la origine, tranzacțiile acestuia cu Bank of Cyprus. Totodată raportul finalizat la data de 26 martie 2013, al companiei americane Alvarez&Marsal, susține că dovezile prezentate în cadrul procesului, la momentul respectiv, nu se află în conformitate cu cele identificate de către investigator.
Totuși, acțiuniile Băncii Transilvania, nu par a fi fost afectate, acestea fiind în creștere cu aproape 4% la Bursa de Valori București (BVB). Motivul pentru care știrea despre investigație nu a influențat, acțiunile BT, spun surse din piața de capital, se datorează faptului că informațiile nu reprezintă o noutate în plan obiectiv, acestea fac referire la o anchetă mai veche, în cadrul căreia există deja o decizie, bine-cunoscută de către acționari și care a fost inclusă în prețul titlurilor băncii.
Operațiunea ,,Beatrice”
Georgios Christoforou, manager general al Bank of Cyprus, a făcut o declarație, conform raportului companiei americane de consultanță Alvarez&Marsal, în care arată că relația BoC și Banca Transilvania a început în anul 2006, când au deschis o primă sucursală la noi în țară. Acesta a mai precizat că banca a avut de asemenea relații comerciale cu unul din fondatori, Horia Ciorcilă, abia din ianuarie 2007, prin prisma creditelor acordate companiilor din Cipru, deținute de către acesta.
În același raport se evidențiază faptul că în anul 2008, deoarece Banca Transilvania avea nevoie de fonduri suplimentare, a căutat posibili investitori, prin intermediul Merril Lynch. Printre acești șase investitori identificați, se afla și Bank of Cyprus, iar procesul due-dilligence a avut loc în anul 2009.
Pe 23 aprilie 2009, Georgios Christoforou ar fi fost informat de către Andreas Eliades, CEO al grupului Bank of Cyprus că împreună cu Lefkios Joannides, Managing Director la Joannides & Co. şi Yiannis Kypri, Group Chief General Manager, un acord confidențial cu reprezentanții Băncii Transilvania, prin intermediul căruia Bank of Cyprus primea acces la informațiile regăsite în baza de date, pusă la dispoziție pentru potențialii investitori BT. În cadrul BoC, această oportunitate a fost denumită ,,Beatrice”.
Oficial, BoC, se retrăsese din procesul de investiție, iar singura ofertă neangajantă pentru Banca Transilvania, a venit din partea Marfin Investment Group, dar aceasta nu a primit ulterior acordul Băncii Naționale a României (BNR). Neoficial însă, BoC încă mai lua în considerare achiziția de până la 20% din BT potrivit raportului Alvarez&Marsal care a analizat corespondența electronică care a circulat între departamentul Fuziuni, achiziții Bank of Cyprus și consultanți externi. Documentul era intitulat ,, Draft Non-Paper on a possible Structure and Consideration for the acquisition of 20% strategic interest in Beatrice and subsequent Call Options” și descria, în iunie 2009, mecanismul prin care BoC împreună cu unul sau mai mulți membrii fondatori și investitorul relevant, ar putea obține 20% din acțiunile Băncii Transilvaniei. BoC a anunțat că a cumpărat 9,7% din Banca Transilvania, pentru suma de 58 milioane de euro, pe 16 decembrie 2009.
Raportul Alvarez&Marsal concluzionează: “Investiţia din Cipru, a fost făcută printr-o serie de structuri care au mascat adevăratul acţionariat, o posibilă consecinţă pentru aceasta fiind limitarea impactului asupra preţului acţiunilor, întrucât piaţa nu era informată cu privire la interesul BoC de achiziţionare a unui procent semnificativ din Banca Transilvania.” Totodată raportul mai menționează existența unui împrumut către un angajat Bank of Cyprus, ca intermediar folosit în achiziţionarea de acţiuni de pe piaţă în numele băncii.
Intenţia iniţială a BoC era să cumpere 10% din BT, procent care ar fi trebuit să crească până la 20% în cursul anului 2010. Cu toate acestea, în urma achiziţiei iniţiale de 9,7%, DIICOT a demarat o investigaţie cu privire la manipularea pieţei, în vizorul procurorilor aflându-se Horia Ciorcilă (CEO şi acţionar fondator al BT), Claudiu Silaghi (acţionar fondator al BT, decedat în anul 2011), Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Anastasios Isaakidis (Credit Risc Manager la Bank of Cyprus România).
Propunerea de cumpărare a acțiunilor BT, nu era în conformitate cu legislația autohtonă, a atras atenția firma de servicii financiare J.P. Morgan, într-un email din iunie 2009, cu toate acestea BoC a continuat demersurile în privința achiziționării acțiunilor prin mijloace care erau menite să ascundă faptul că Bank of Cyprus urma să fie beneficiarul final, arată rapotul Alvarez&Marsal.
SURSA: Ziarul BURSA