Mult doritele terenuri agricole românești

de clujazi

agriculturaCotideanul francez „Le Figaro“ evidențiază în ediția sa electronică, avantajele agriculturii din România: calitatea solului, prețurile avantajoase și posibilitatea de a obține ajutoare.

Toate aceste motive fac din România o țară atractivă pentru investitorii străini.  Cumpărarea de terenuri agricole a devenit un trend, un fenomen în expansiune la nivelul întregii Europe precum și în România, a cincea țară a Uniunii Europene în ceea ce privește suprafețele agricole.

Deși în România există legi care interzic cumpărarea de terenuri agricole de către investitorii străini, 6% din suprafețele arabile ale țării sunt exploatate de companii multinaționale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.

„Pentru a ocoli legea, aceşti investitori internaţionali creează o firmă, sub privirile binevoitoare ale funcţionarilor, fapt ce le oferă dreptul de a cumpăra sau închiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior“, subliniază Stéphanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

„Terenurile cultivabile reprezintă noul aur pentru investitorii internaţionali“, continuă Attila Szocs, inginer agronom responsabil cu Politica Agricolă Comună (PAC) în cadrul Eco Ruralis România. „Circa 60% din terenurile arabile cultivate sunt compuse din cernoziom, pământul negru, bun unde este uşor să îţi dublezi randamentul“, adaugă el.

Cotideanul francez a subliniat faptul că terenurile agricole reprezintă investiții foarte rentabile din punct de vedere financiar, atât pentru un cumpărător cât și pentru un chirias, iar mâna de lucru este ieftină. „Salariul minim este la nivelul a 160 de euro pe lună şi poate ajunge la 200 de euro cu orele suplimentare“, explică Attila Szocs. De asemenea, aceste terenuri beneficiază de ajutoare europene în cuantul de 130 de euro pe hectar.

Noua Politică Agricolă Comună pentru intervalul 2014 – 2020, va fi astfel gândită cu scopul de a pune capăt acestei situații a precizat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș. Măsurile care vor fi luate vor viza plafonarea progresivă a ajutoarelor în domeniul agriculturii.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.