Inspectoratul Şcolar Judeţean a organizat în perioada 26-28 noiembrie simularea examenului de Evaluare Naţională. Cu scopul declarat ca toţi cei implicaţi în desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională să se familiarizeze cu organizarea, Inspectoratul Şcolar Judeţean a urmărit şi în cazul elevilor acelaşi scop de familiarizare cu toate condiţiile de examen. Dincolo de statistica unor rezultate, s-a considerat că cel mai important este ca elevii să trăiască toată atmosfera examenului înainte de examenul de Evaluare Naţională ale cărui note sunt decisive.
La simularea Evaluării Naţionale organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au fost înscrişi un număr de 5.079 de elevi. S-au prezentat un număr de 4901 de elevi ( urban – 3400 şi rural-1501), adică 96,49% din numărul de elevi înscrişi.
Media rezultatelor Evaluării Naţionale calculată la nivelul întregului judeţ este de 5,28, după cum urmează: urban – 5,80 , rural – 4,10).
Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca a dat elevul de 10. Chiorean Roxana Maria, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca a reuşit să obţină nota 10 atât la română cât şi la matematică, fiind astfel, singura elevă din Cluj care a obţinut media 10 la această simulare.
În cazul disciplinei Română, au fost 4 note de 10, iar la Matematică au fost 106.
Topul şcolilor după medii:
A. Mediul Urban
1. Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Cluj-Napoca
2. Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Turda
3. Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca
B. Mediul Rural
1. Şcoala Gimnazială Mihai Vodă, Mihai Viteazu, com. Mihai Viteazu
2. Şcoala Gimnazială Kos Karoly, Izvoru Crişului, Com. Izvoru Crişului
3. Şcoala Gimnazială Someşu Rece, com. Gilău
Rezultate mai slabe s-au înregistrat la:
A. Mediul Urban
Şcoala Profesională Poiana, Turda
Şcoala Gimnazială Waldorf, Turda
Colegiul Tehnic Dr. Ioan Raţiu, Turda
B. Mediul Rural
Şcoala Gimnazială Cămăraşu, com. Cămăraşu
Şcoala Gimnazială Ciurila, com. Ciurila
Şcoala Gimnazială Aşchileu Mare, com. Aşchileu