LIR: Bechtel refuză să-şi plătească furnizorii clujeni

de admin

Liga Intreprinzătorului Român solicită Guvernului român să apere companiile române “ţepuite” de către Bechtel.cluj napoca floresti

LIR, în calitate de organizaţie reprezentantivă pentru mediul de afaceri, a fost sesizată de către mai mulţi manageri și proprietari de companii mici și mijlocii, care au fost înșelate de către Bechtel.

Un caz concret este cel al firmei clujene SC Pulp Fiction SRL. Este vorba de compania care a asigurat, din 2004 ș până în 2009, transportul tuturor muncitorilor Bechtel de la domiciliu pe şantierul Autostrăzii Transilvania și înapoi. “Timp de patru ani și jumătate, nu am avut nici o problemă cu Bechtel. Însă, după plecarea domnului Michael Mix și cooptarea unor manageri turci în cadrul companiei americane, relația dintre Bechtel și furnizorii români de bunuri și servicii s-a deteriorat. Au început să nu mai plătească facturile emise de noi și recepționate de noi. La început, managerii turci ne-au spus că nu au primit banii din partea Guvernului român. Apoi, după ce reprezentanţii Companiei Nţionale a Drumurilor Naţionale şi Autostrăzilor din România ne-au confirmat în scris faptul că au achitat facturile, managerii turci nu ne-au mai dat nici o explicaţie pentru refuzul de a plăti facturile. După şase luni de neplată, i-am notificat conform contractului şi am sistat furnizarea de servicii de transport. Instant, cei de la Bechtel ne-au virat jumătate din banii datoraţi. Apoi, ne-au chemat la negocieri. Managerii turci le-au cerut intreprinzătorilor români să accepte reducerea datoriilor pe care le are compania americană faţă de partenerii săi. Noi nu am acceptat, pentru că, timp de cinci ani, am prestat servicii complete, fără reproş. Noi suntem singurii care am putut să îi dăm în judecată pe Bechtel, după ştiinţa mea, pentru că în toate celelalte contracte semnate de Bechtel cu furnizorii americanii au inserat o clauză abuzivă, conform căreia toate litigiile dintre părţi trebuie judecate la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, acolo unde doar introducerea cauzei pe rol presupune sume imense, de ordinul a zeci de mii de euro. Procesul nostru se află pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, însă desfăşurarea procesului ridică semne de întrebare, pentru că Justiţia nu a reuşit să soluţioneze de cinci ani o cauză simplă”, a declarat directorul firmei Pulp Fiction, Zoltan Egyed.

LIR va monitoriza derularea acestui proces și analizează posibilitatea sesizării organismelor europene. Considerăm că acest caz poate atrage condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și neridicarea monitorizării MCV realizată de Comisia Europeană. LIR consideră că, până acum, statul român a dezavantajat net companiile autohtone în relația lor cu companiile multinaționale și solicită tuturor autorităților în drept să ia măsuri pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de cazuri.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.