Din 1 ianuarie 2014 există un vid legislativ, după ce Traian Băsescu a respins legea prin care românii aveau drept de preempţiune şi parlamentarii au refuzat să se întâlnească în şedinţă extraordinară pentru a rezolva problema, ceea ce înseamnă că, în prezent, străinii pot achiziţiona, fără nici un fel de restricţii, terenuri agricole în România.
Potrivit deputatului Cornel Itu, adoptarea legii funciare în forma finală este totuşi o urgenţă, “însă fostul premier Emil Boc este cel mai puţin îndreptăţit să dea lecţii şi să tragă semnale de alarmă, din moment ce nici unul dintre guvernele pe care le-a condus nu şi-a manifestat interesul pentru situaţia terenurilor agricole după 2014, deşi liberalizarea pieţei funciare a fost asumată şi girată de Traian Băsescu prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. La fel cum pe liderii PDL nu i-au neliniştit retrocedările ilegale către urmaşii conţilor şi grofilor maghiari, pe care statul român îi despăgubise cu vârf şi îndesat pentru proprietăţile lăsate în urmă după ce au părăsit Ardealul, tot aşa nu îi frământă nici soarta ţăranului român, a fermierului şi a agriculturii acestei ţări. Sunt buni la vorbe şi absenţi la fapte!”, spune parlamentarul clujean.
“Am declarat, şi susţin în continuare acest punct de vedere: satul românesc şi statul român nu sunt pregătite pentru această liberalizare a pieţei funciare. Este obligaţia noastră, a factorilor de decizie politică şi legislativă, să găsim o cale de a amâna sau a restricţiona liberalizarea vânzării terenurilor către străini, să tratăm această problemă cu maximă seriozitate şi responsabilitate.
Dacă intenţia statului ungar este de a cumpăra programat terenurile ardelenilor, prin tertipuri cu care îi atrag pe etnicii maghiari din Transilvania, cum ar fi „renta viageră” şi „dreptul de uzufruct”, atunci este clar că politica reprezentanţilor Budapestei este una care şi-a întors spatele valorilor Uniunii Europene. Replica noastră nu trebuie să se lase aşteptată, iar singurul lucru eficient pe care îl putem opune pentru a bloca planul Ungariei de a cumpăra terenurile Ardealului este legea. Fermierii români au nevoie de protecţie, având în vedere diferenţele de venituri dintre cetăţenii noştri şi cei din ţări precum Franţa, Germania sau Italia, forţa de cumpărare a românilor şi a vest-europenilor fiind, în mod evident, disproporţionată. Pe de altă parte, condiţiile de creditare pe care le oferă băncile în România sunt mult mai puţin avantajoase decât în alte state ale UE. Toate aceste aspecte constituie argumente pentru crearea unui cadru legislativ care să pună pe primul plan interesele agricultorului român în tranzacţiile funciare”, adaugă deputatul.