Guvernul Ponta obligă Primăria Cluj-Napoca să majoreze taxele cu 16%, chiar dacă nu a înregistrat datorii

de admin

Primarul Emil Boc cere intervenția Avocatului Poporului într-un caz fără precedent de bătaie de joc la adresa cetățenilor din Cluj-Napoca. Guvernul Ponta obligă municipalitatea să majoreze taxele locale cu 16%, chiar dacă la finalul anului 2012 se înregistra un excedent bugetar de 8,9 milioane de lei.Emil Boc

“Primul ministru Victor Ponta declara la finalul anului trecut că nu va majora taxele locale în 2013 și că va lăsa la dispoziția primarilor acest lucru. Contrar propriilor declarații, Guvernul Ponta a aprobt în 27 decembrie 2012 o hotărâre care indexa obligatoriu toate taxele lcoale din România cu 16%, pentru toate localitățile. După mai multe dezbateri în spațiul public, în 12 ianuarie a intrat în vigoare Ordonanța nr 1, prin care autoritățile locale pot păstra în 2013 același nivel al taxelor. În conseciință, Primăria Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre în luna ianuarie, prin care Consiliul Local a aprobat menținerea aceluiași nivel al texelor în 2013 la fel ca în 2012. Când lumea credea că problema taxelor a fost rezolvată, Guvernul Ponta a emis Ordonanța nr 8, cu precizarea potrivit căreia se poate aplica ordonanța anterioară numai dacă nu există arierate.

“A început discuția ce însamnă arierate? La Cluj-Napoca nu erau datorii, existând la finele anului trecut un excedent de 8,9 milioane de lei. Am dorit să aflăm dacă totuși în cazul reabilitării termice a blocurilor, partea care nu este achitată de asociațiile de locatari intră în categoria arieratelor. Am trimis în acest sens la Finanțele Publice o cerere de clarificare, iar astăzi am primit răspunsul: banii neachitați de asociațiile de locatari reprezintă arierate pentru Primăria, chiar dacă Primăria și-a achitat deja partea de 30% care îi revine în acest proiect”, a declarat primarul Emil Boc.

Programul de reabilitare termică a blocurilor prevede ca 50% din sumă să fie achitată din bugetul național, 30% din bugetul local, iar 20% reveneau asociațiilor de proprietari. Primăria a virat cei 30% care îi revine, de la bugetul național au fost livrați cei 50%, iar restul se virează constructorilor în funcție de contribuțiile asociațiilor de proprietari.

Deși datoriile existente aparțin asociațiilor de locatari, acestea sunt imputate Primăriei.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.