Deși anul universitar curent a început de mai bine de o lună, studenții încă nu știu dacă vor beneficia de burse, fie ele de studiu, merit sau sociale.
Este pentru prima dată în ultimii 5 ani când Guvernul nu prezintă până la această dată fondul disponibil pentru burse, repartizat pe universități.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai, Laura Irimieș, în anii anteriori, până la această dată era deja cunoscută suma care revine universităților, urmând ca acestea să vireze în conturile studenților bursele, până în 10 noiembrie.
Studenții sunt puși astfel în situația de a nu ști până la această dată nici măcar dacă au primit bursă și nici cuantumul acestora, față de aceeași perioadă a anului trecut, când deja încasau primele sume.
„De obicei repartizam sumele către studenți până în data de 10 noiembrie, însă aveam alocate fondurile mai devreme. După această etapă, urmează un proces de analiză care durează la rândul său câteva zile, în care se stabilește cuantumul burselor care revin fiecărei facultăți, iar apoi se decide care sunt elevii care vor beneficia de burse. Anul acesta cu siguranță se va depăși data de 10 noiembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al UBB.
În anul 2009, când la conducerea Ministerului Educației se afla aceeași Ecaterina Andronescu, studenții clujeni au fost nevoiți să iasă în stradă pentru a-și primi bursele.
Atunci, protestatarii şi-au capsat de haine formule de calcul Bologna: „Licenţă 3 ani + 2 ani master = 0 şanse angajare” şi au strigat lozinci precum „În noi dă prostia voastră”, „Protest studenţesc, pentru că ne fraieresc”, „Investiţi în noi, să aveţi pensii voi”, „Ministerul să trăiască, dintr-o bursă studenţească”, „Reprezentăm viitorul, voi ne daţi cu piciorul” sau „M.E.C.I. fără blat” și „Trai decent pentru student”.