Anul 2013 a fost unul de succes pentru piaţa fondurilor mutuale, astfel că activele nete în administrare au crescut cu 47%, până la maximul istoric de 12,987 miliarde de lei, datorită sumelor record atrase de la investitori, iar contextul bun de la bursă le-a adus fondurilor de acţiuni randamente de până la 30%.
Se pare că în anul 2013, fondurile mutuale au sfidat din nou criza economică. Activele nete totale au crescut cu 4,1 miliarde de lei, până la 12,98 miliarde de lei. La creşterea industriei, în 2013, cel mai important factor a fost reprezentat de sumele noi de bani, atrase de investitori, respectiv de 3,5 miliarde de lei. Restul de 600 de milioane de lei îl reprezintă câştigurile cumulate înregistrate de cele 64 de fonduri mutuale din investiţiile pe care acestea le fac în titluri de stat, obligaţiuni, depozite bancare şi acţiuni.
„Fondurile mutuale au ajuns la o dimensiune la care pot juca un rol important în economie. În prezent, pentru că titlurile de stat sunt printre cele mai mari investiţii ale fondurilor mutuale, finanţăm deficitul bugetar şi suntem un investitor de calibru în obligaţiunile emise de Trezoreria statului. Sperăm însă ca în anii următori să finanţăm şi sectorul privat prin creşterea investiţiilor în acţiuni emise de companiile listate la bursa din Bucureşti“, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, lider pe piaţa de fonduri cu active în gestiune de 5,9 miliarde de lei.
Fondurile de obligaţiuni reprezintă jumătate din activele industriei, acestea fiind în anul 2013, cele mai populare fonduri în rândul investitorilor. În schimb fondurile cu strategii conservatoare de investiţii, denominate în lei şi în euro, deţin o cotă de piaţă de 40% din activele totale ale industriei. Iar fondurile de acţiuni şi cele diversificate deţin o cotă sub 4%. În funcţie de maniera în care era împărţită piaţa fondurilor mutuale la finalul anului 2013, 9 din 10 lei economisiţi într-un fond mutual sunt plasaţi ulterior într-un fond cu o strategie de conservatoare de investiţii aşa cum sunt fondurile de obligaţiuni.
Fondurile de obligaţii au cel mai numeros portofoliu de clienţi (130.000 de investitori dintr-un total de 271.000 de investitori în fonduri mutuale).
Cei peste 271.000 de investitori în fondurile mutuale, sunt persoane preocupate predominant de conservarea veniturilor şi mai puţin de randamente, cu aşteptări de randamente uşor peste cele aduse de depozitele bancare şi la început de drum în cariera de investitori.
Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual, a ajuns la finalul anului 2013 la un volum de active record de 5,6 miliarde de lei, cu 1,9 miliarde de lei mai mult decât la începutul anului.
Al doilea cel mai vândut fond de obligaţiuni a fost BT Obligaţiuni, care în 2013 a atras 193 de milioane de lei. Totodată sume substanţiale de bani au atras fondurile Simfonia 1 (260 mil. lei), BRD Euro Fond (296 mil. lei) şi Raiffeisen Ron Plus (231 mil. lei). Toate aceste fonduri sunt gestionate de administratori care fac parte din grupuri bancare (BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen) care beneficiază din plin de sprijinul reţelelor bancare în operaţiunile de vânzare. Cele mai mari sume atrase de fondurile de acţiuni, fonduri ce expun investitorii unui grad ridicat de risc, dar şi de câştig, au fost de ordinul a câteva milioane de lei.
Fondurile cu profil de risc conservator conduc în clasamentul celor mai mari sume atrase de la investitori însă fondurile de acţiuni ocupă primele locuri în clasamentul celor mai mari randamente.
Fondul de indice Certinvest BET FI Index a obţinut un randament de 30,5% în 2013, cel mai mare din rândul fondurilor de acţiuni. Pe locul doi se află fondul Certinvest BET Index cu un randament de 27,8%. Ambele fonduri au marcat randamente peste evoluţia indicelui reper pentru că au inclus în randamente şi dividendele plătite de companiile incluse în indice. Indicele BET-FI, al Fondului Proprietatea şi al celor cinci SIF-uri, a crescut cu 23% anul trecut, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe bursă, a avansat cu 26%. Cel mai performant fond de acţiuni administrat activ este Raiffeisen Acţiuni cu un câştig de 21,2% în 2013, sub cel al indicelui BET. Acest tip de investiţii au un risc ridicat, fapt demonstrat de faptul că mai multe fonduri de acţiuni au adus pierderi semnificative pentru investitori.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR (ZF)