Europa revine la utilizarea cărbunelui ca sursă de energie

de clujazi

carbuniUn studiu efectuat de Bank of America Merrill Lynch, arată că Europa revine la folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice în detrimentul generării acestuia pe bază de gaze naturale.

Germania, țară care s-a angajat să renunțe treptat la energia nucleară, are un ritm de creștere de 5% anual în ceea ce privește producția de energie din cărbune. În Spania, țară care este profund afectată de criză, creșterea este mult mai seminificativă de 22%. Datorită faptului că funcționarea unei centrale termoelectrice pe cărbune este mai economică, gazele naturale au înregistrat pierderi de 5% din cota de pe piața europeană a energiei în 2012. La această scădere a contribuit și energia din surse regenerabile, care reprezintă un concurent puternic pentru gazele naturale.

În Germania atractivitatea termocentralelor pe gaze se reduce şi mai mult din cauza cererii scăzute pentru energie pe fondul creşterii economice slabe. Din aceste cauze, multe centrale pe gaze naturale riscă să fie închise.

„În Marea Britanie şi Europa continentală generatoarele de electricitate ard cărbune de parcă ar veni sfârşitul lumii. Preţurile scăzute impulsionează marjele generării pe bază de cărbune“, spune Sabine Schels, analist la Bank of America. Ea anticipează că preţurile cărbunelui destinat Europei, după un declin de 10% de la începutul anului, vor scădea în continuare în 2013.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.