Dosarul ,,Şpagă la Hidroelectrica”. Directorul Hidroelectrica şi consilierul ministrului, arestaţi preventiv.

de clujazi

FOTO: AGERPRES Remus Vulpescu

FOTO: AGERPRES 
Remus Vulpescu   

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă şi un director din cadrul Electrica, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în urma unui denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) făcut ieri dimineaţă.

Aceştia au fost acuzaţi de dare de mită şi complicitate, după ce Ioan Mihăilă a promis unui alt membru CS al Hidroelectrica o mită de 1,4 milioane de euro pentru ca acesta să voteze pentru un contract ce valora 260 milioane de euro. Potrivit DNA, Eugen Brădean, director în cadrul Electrica, ar fi avut rol de intermediar.

Denunţătorul în acest dosar este Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanţelor, acesta fiind deasemenea membru al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica.

Potrivit DNA, la data de 8 octombrie, Remus Vulpescu a fost abordat de către Eugen Brădean, pe holurile societăţii Hidroelectrica. Acestuia i s-a spus că poate obţine între 500.000 şi un milion de euro de la nişte ,,parteneri”, dacă va sprijini, din poziţia sa de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei, acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei anumite firme.

Procurorii au explicat că Remus Vulpescu trebuia să fie de acord ca ,,Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 Mwh/h bandă, 50 Mwh/h bandă, adică în total 10,5 Twh (10.500 Gwh)”.

Remus Vulpescu este cel care l-a întrebat pe Brădean, în cadrul aceleaşi discuţii, la ce preţ ar urma să fie încheiate contractele. Răspunsul acesta a fost că ,,la un preţ peste preţul de cost”. Conform acestor afirmaţii, Vulpescu a realizat că se urmăreşte producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000- 400.000.000 de lei, sumă rezultată din urma diferenţei de preţ între 175 lei/MWh preţ mediu de piaţă şi 135 lei/MWh cost mediu de producţie, aplicată la cantitatea de 10.500.000 MWh = 10,5 TWh“, mai arată anchetatorii.

La dosar au fost depuse mai multe interceptări cu discuţii purtate între Remus Vulpescu, Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă. În una dintre ele, directorul de la Hidroelectrica îi spune şefului de cabinet al ministrului Finanţelor că Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Energie, pregăteşte „această tranzacţie de trei, patru luni de zile şi că este doar prima dintr-un şir mai lung“.

Tot din stenograme reiese cum Mihăilă îl îmvăţa pe Vulpescu cum să primească mită fără a da de bănuit „L-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care «fac asta de 15 ani» şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice“, se arată în cadrul referatului întocmit de către procurorii anticorupţie.

Ioan Mihăilă a stabilit „comisionul“ cuvenit lui Remus Vulpescu la suma de 1,4 milioane euro, cotă egală cu cea care urma să fie primită şi de fostul directorul Hidroelectrica, Eugen Brădean.

Eugen Brădean, director de la Hidroelectrica, încercând să scape cu basmaua curată, a declarat în faţa procurorilor că Ioan Mihăilă, consilierul ministrului pentru Energie ar fi fost cel care a generat întregul mecanism de fraudare a Hidroelectrica, rolul său fiind de simplu mesager. În acelaşi timp, Mihăilă a fost cel care a pretins că „acţiunile sale au fost determinate de dorinţa de a învăţa mecanismele afacerilor cu energie“.

Consilierul, demis din funcție

Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, a fost eliberat din funcțiile deținute începând din 23 octombrie, ca urmare a anunțului Direcției Naționale Anticorupție privind efectuarea de cercetări penale față de acesta, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie. Totodată, Departamentul pentru Energie va propune Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica demiterea lui Eugen Brădean, și el reținut de DNA, din Directoratul S.C. Hidroelectrica.

În comunicat se menţionează că ,,În perioada următoare, S.C. Hidroelectrica urmează să pună la dispoziția organelor abilitate toate informațiile necesare finalizării anchetei, iar Departamentul pentru Energie va sprijini autoritățile pentru buna desfășurare a cercetărilor”.

Presupusul mituitor de la Hidroelectrica

Se presupune că omul de afaceri care ar fi oferit mita de 1.4 milioane de euro, prin intermediul unui offshore este din Cluj şi se numeşte Lucian Rareş Criste.

Acesta este patronul firmei Energon Power Gas SRL din Cluj Napoca. În urmă cu câteva zile, Criste a depus o ofertă pentru a cumpăra, la licitaţie publică, o imensă cantitate de energie electrică. Potrivit acestei oferte, Criste ar fi vrut să cumpere şapte milioane MWh, în valore de 1.15 miliarde lei.

Criste este un discret om de afaceri din Cluj Napoca, fiind în trecut acţionar în cadrul firmei Ten Transilvania Energy alături de Alin Ardelean, fiul fostului şef al Serviciului Secret al Ministerului de Interne, Virgil Ardelean.

 


SURSA: EVZ.RO

 

 

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.