Deficienţe grave semnalate Prefecturii de către organismele care atrag fonduri europene la Cluj

de admin

La iniţiativa prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, astăzi a avut loc o întâlnire informală de lucru cu reprezentanţi ai Organismelor Intermediare din Regiunea Nord-Vest.Prefectura Fonduri Europene., foto- Otilia Muresan

Aceştia s-au plând de faptul că marea majoritate a consultanţilor în domeniu sunt firme politice, care mai nou au puterea să facă presiuni şi asupra evaluatorilor.

Au mai fost reclamate de către Organismele Intermediare şi calitatea slabă a aplicaţiilor depuse pentru finanţare, chiar dacă erau pregătite de consultanţi internaţionali.

Alegerea consultanţilor se face “pe sprânceană”, iar aceştia îşi iau banii care le revin pentru proiect şi pleacă lăsând beneficiarii cu o cerere de finanţare slabă.

Problema absorbţiei fondurilor europene se adânceşte şi după ce proiectele sunt trimise spre evaluare la Bucureşti, unde documentele sunt evaluate de privaţi plătiţi de stat în urma unor achiziţii publice îndoielnice, în intervale de timp uneori de ordinul anilor.

Totodată, salarizarea slabă şi personalul insuficient angajat la nivelul Organismelor Intermediare determină plecarea specialiştilor din aceste instituţii deschise, spre consultanţii privaţi, însă în ciuda acestui lucru, calitatea serviciilor de consultanţă oferite în domeniu este din ce în ce mai slabă.

Pentru remedierea acestor aspecte, participanţii la eveniment au propus amenajarea unor birouri în teritoriu ale autorităţilor de management şi elaborarea din partea autorităţilor de management a unor documentaţii standardizate pentru diriginţii de şantier, consultanţi şi auditori.

De asemenea, s-a insistat pentru elaborarea unor programe de practică în atragerea fondurilor europene.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.