ClujAzi

Fii informat!

Corupţie la Hidroelectrica.Un consilier al ministrului, reţinut de DNA

microhidrocentralele-hidroelectrica-au-fost-vandute-la-pret-record

Un consilier al ministrului Energiei, a fost reţinut de procurorii DNA după ce a promis o mită de 1,4 milioane de euro.

 

Un membru al Consiliului de Supraveghere şi un membru al Directoratului SC Hidroelectrica au fost reţinuţi de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, fapt care a fost anunţat de către DNA printr-un comunicat.

Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, alături de Eugen Brădean, director de trading în cadrul aceleiaşi companii, având şi calitatea de membru în cadrul Directoratului societăţii, sunt cercetaţi penal la momentul actual de către DNA.

Ioan Mihăilă este acuzat de comiterea infracţiunii de dare de mită, iar Eugen Brădean este acuzat de infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat DNA.

Conform procurorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă a promis unui alt membru din Consiliul de Supraveghere, acelaşi care l-a denunţat, suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pe patru ani, de către Hidroelectrica SA, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România. Este vorba despre o cantitate de 7.012.800 Mwh, circa 1.157.112.000 lei deci aproximativ 262.980.000 euro, aspect defavorabil pentru Hidroelectrica.

Inculpatul Brădean Eugen, este cel cu a cărui ajutor s-a realizat promisiunea de dare de mită.

Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

Puterea de decizie din cadrul Hidroelectrica, este distribuită între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliului de Supraveghere şi Directorat, potrivit actului constitutiv al companiei.

 

Consiliul de Supraveghere poate deci aproba toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Waţi Oră ( Gwh). Din Consiliul de Supraveghere făcea parte Ioan Mihăilă. Aceste contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean.

Deocamdată procurorii au dispus reţinerea celor doi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pe 14 august a fost desemnat un consiliu de supraveghere şi directorat provizorii. Din Consiliul de Supraveghere fac parte Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, Remus Vulpescu (fostul administrator special, actual director de cabinet al ministrului finanţelor), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihăila (un apropiat şi consilier al ministrului Constantin Niţa, o persoană controversată potrivit presei vâlcene), Mihai Adrian Groşan, director în Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, Elena Popescu, din partea Oficiului Participanţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), şi Gabriela Sandu, tot OPSPI. Preşedintele Consiliului este Remus Borza.

 

Directoratul este format din Mihail Stănculescu (preşedinte), Lucian Cocoş, Ovidiu Agliceru, toţi trei deţinând până acum diverse funcţii în companie, Mihai Teleanu şi Eugen Brădean, care a fost director de strategie în cadrul societăţii Electrica SA.